Společnosti Apple klesly po letech tržby, menší zájem je hlavně o iPhony

O telefony s nakousnutým jablkem už není takový zájem, jaký býval. Společnost Apple prodala v prvním čtvrtletí letošního roku o 10 milionů chytrých telefonů méně než ve stejném období loňského roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společnost Apple hlásí nižší výdělky

Společnost Apple hlásí nižší výdělky | Zdroj: Reuters

Poprvé po třinácti letech klesly i tržby technologické společnosti. Apple navíc předpověděl, že v tomto kvartále výnosy zaznamenají další výrazný propad.

Hlavním důvodem je nasycený trh. Roli ale v menších výdělcích společnosti s nakousnutým jablkem hrají i vysoké ceny chytrých telefonů. Společnost tak na trh přišla s levnější verzí iPhonů.

„Apple si sám uvědomil, že má šanci oživit prodeje iPhonů, právě tím, že ten telefon se stane dostupnějším,“ komentuje šéfredaktor Živě.cz David Polesný.

„A proto taky nedávno představil nový Apple SE, který osloví i novou skupinu zájemců, kteří nechtějí dávat za telefon tolik peněz.“

Nový model chytrého telefonu od společnosti vyjde bez desetikoruny na 13 tisíc. Běžná cena iPhonů se přitom pohybuje okolo 20 tisíc korun.

Dolů možná zamíří i marže

Podle analytiků, ale společnost možná sníží po zveřejnění svých hospodářských výsledků i marže, které patří k nejvyšším mezi technologickými firmami. Dosahují totiž 40 procent.

Nový telefon od společnosti si v prvním čtvrtletí letošního roku odneslo z obchodů víc než 51 milionů lidí. O deset milionů méně než ve stejném čtvrtletí loni.

Prodej chytrých telefonů, které se na celkových tržbách společnosti podílejí dvěma třetinami, tak klesl vůbec poprvé od jejich uvedení na trh v roce 2007.

V závislosti na menším počtu prodaných telefonů klesly i tržby, a to o 8 miliard dolarů na necelých 51 miliard - v přepočtu tedy společnost za první tři měsíce letošního roku vydělala 1,2 desetiny bilionu korun.

Po zveřejnění hospodářských výsledků ale Apple zažil další oslabení i na akciovém trhu. Cenné papíry společnosti se propadly o 7 procent pod stodolarovou hranici a za poslední rok ztratily přes čtvrtinu hodnoty.

Tržby společnosti Apple | Foto: Český rozhlas

mkp, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme