Nová rozhledna na Žernově nabízí výhled na hory a občas i na fotbalový zápas

27. duben 2016
Česko – země neznámá

Vyšlápnete si někdy rádi několik desítek schodů jen proto, abyste měli lepší rozhled a mohli se pokochat dalekým výhledem do krajiny? Pak vás jistě potěší každá nová rozhledna, které u nás v poslední době vyrůstají jako houby po dešti. A to dokonce na místech, kde byste je nečekali.

Jednou z nich je rozhledna na Žernově nedaleko České Skalice, která vyrostla na podzim 2014. Nachází se ve výšce 375 metrů nad mořem a za dobré viditelnosti jsou z ní vidět Krkonoše, Jestřebí hory, Orlické hory či Polabí. Anebo i místní fotbalové utkání.

Přestože stavba vypadá na první pohled jako dřevěná, její konstrukce je z oceli. Osm tisíc kilogramů kovu bylo zakryto 30 metry krychlovými dřeva tak, aby stavba zapadla do rázu krajiny. Dvacet čtyři metry vysoká rozhledna má celkem pět vyhlídkových plošin, na tu nejvyšší ve výšce 19 metrů musíte vyšlápnout 92 schodů.

Původně měla rozhledna stát na nedalekém vrchu nad obcí Hořičky, nakonec se ale rozhodlo o Žernově. A protože tady žádný vrch s rozhledem není, padla volba na sousedství fotbalového hřiště. Rozhledna tak zároveň plní účel fotbalové tribuny a dokonce tu prý místní hasiči občas trénují běh do pěti pater s výstrojí.

Nová rozhledna na Žernově nabízí výhled na hory a občas i na fotbalový zápas

Zajímavá místa jsou i v blízkém okolí Žernova, návštěvník si z rozhledny může dobře vybrat další cíl výletu. Nedaleko je Babiččino údolí s řekou Úpou a Staré bělidlo, kam dojdete po modré turistické značce, dále pak Rýzmburský altán a zřícenina hradu Rýzmburk, Česká Skalice s Barunčinou školou či zámek v Ratibořicích.

Spustit audio