Soud zprostil Ševcova viny z útoku na dům Stropnického. Vyhostil ho

Ruský student Igor Ševcov je podle soudu nevinný v případu útoku na dům ministra obrany. Nepravomocně o tom rozhodl Městský soud v Praze, který ho ale potrestal dvouletým vyhoštěním ze země za účast na poškození zdi ruzyňské věznice. Podle obžaloby hlídal okolí v době, kdy jeho známý maloval sprejem na zeď. Ševcov obžalobu odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro nedostatek důkazů zprostil soud Igora Ševcova viny z útoku na dům Stropnického (archivní foto)

Pro nedostatek důkazů zprostil soud Igora Ševcova viny z útoku na dům Stropnického (archivní foto) | Zdroj: ČTK

Žalobce ruského studenta a anarchistu vinil z toho, že loni zaútočil na dům Stropnických čtyřmi zápalnými lahvemi. Prokázat to měla Ševcovova pachová stopa na jedné z nich. Jako důkaz to ale nestačilo.

„Nedostali jsme se k takovému množství nepřímých důkazů, nebo k přímému důkazu, který by umožnil ze stíhaného skutku odsoudit obžalovaného, který jediný byl pro tento skutek stíhán. Nebylo prokázáno, že by ho spáchal,“ uvedla soudkyně Blanka Bedřichová.

V druhém bodě obžaloby ale trest padl. A to za účast na poškození zdi ruzyňské věznice sprejem, kterou postříkali anarchističtí demonstranti a Ševcov je přitom natáčel na kameru.

Podle soudu také hlídal, jestli někdo nejde, a sprejery slovně povzbuzoval. Ševcova tak usvědčila vlastní videonahrávka.

Mladík argumentoval, že něco natáčet není trestné. S obhajobou ale neuspěl. Soudkyně přitom zdůraznila, že sáhla k nejnižšímu trestu. Soud Ševcova na dva roky vyhostil z Česka.

Obhajoba žádala celkové zproštění obžaloby a se svým vyhoštěním Ševcov nesouhlasí. „Považuju rozsudek za nespravedlivý a politicky motivovaný mými anarchistickými aktivitami. Budu se odvolávat. Mám tady přátele, kamarády a kamarádky. Chtěl bych tady přeci jen absolvovat vysokou školu,“ řekl Ševcov.

Rozsudek není pravomocný, lhůtu na podání odvolání si vyžádaly všechny strany.

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme