Předseda spolku Mladí lékaři: Lepíme díry v provozu

27. duben 2016

Jsou peníze vždy tím jediným důvodem, proč z českých ordinací mizí zdravotníci? Jakou perspektivu nabízí české zdravotnictví mladým lékařům, kteří chtějí budovat kariéru?

„Mladý lékař často nastupuje do nemocnice, kde těch kolegů je málo, a je okamžitě takzvaně často hozen do vody. To znamená, že třeba musí řešit akutní případy, často může pouze konzultovat po telefonu se zkušenějším lékařem, jak ty situace řešit, a mnohdy nemá ani toho zkušenějšího lékaře, což je samozřejmě věc, která je nežádoucí,“ říká Jiří Šedo, předseda spolku Mladí lékaři. Podle něho je třeba investovat nejen do platů, ale i do vzdělávání mladých lékařů.

Mladí lékaři lepí díry v provozu

Zavádění do praxe se podle předsedy Mladých lékařů řídí aktuální situací. „Ti lékaři jakoby lepí díry v provozu,“ říká Šedo a vysvětluje: „Jsou třeba 5 let pouze na lůžkovém oddělení a v momentě, kdy složí atestaci, se teprve dostávají do ambulance, aniž by s tím měli jakoukoliv zkušenost.“

„Politici často tvrdí, že zdravotní péče je zajištěná v celém spektru oborů, ale my dobře vidíme, že je mnohdy otázkou kvalita: jestli ti lékaři jsou zkušení, jestli je dost atestovaných lékařů, jestli ti lékaři nejsou přepracovaní, jestli ten lékař, ke kterému přijde matka s dítětem, za sebou nemá čtyřiadvacetihodinovou službu, kdy doslova pobíhal po celé nemocnici a už je prostě unavený a nestíhá sledovat všechny věci jako čerstvý lékař,“ popisuje Šedo.

Podvody s přesčasy

„Lékaři často byli ochotni akceptovat, že třeba budou mít oficiální úvazek 0,1. Pracovali celou pracovní dobu a do vzdělávání a získávání praxe se jim počítal celý úvazek, čili my jsme tady dlouho žili v podstatě ve lži, protože všichni ředitelé fakultních nemocnic tvrdili, že se nic takové neděje, ale my moc dobře víme, že se to dělo a děje se to i do dnešní doby, nicméně v tomto i minulém roce se situace začíná měnit,“ říká Jiří Šedo.

Množství přesčasů se liší nemocnice od nemocnice. „Dopátrat se přesného čísla není možné, protože v této oblasti se podvádí. Legálně totiž není možné odsloužit více než 400 hodin za rok – tak to praví směrnice EU a přebírá to naše právo. Ale pokud se ptáte na reálnou situaci, tak lékaři v těch menších nemocnicích mají běžně 8 až 10 služeb za měsíc. To znamená, že lékař jde třeba v 7 hodin ráno do práce a je tam do 7 hodin dalšího dne a často ještě musí nastoupit na další směnu, takže kontinuálně je v práci 32 hodin. Pokud se jedná o víkendové služby, tak tam skutečně v některých nemocnicích funguje to, že lékař jde do práce v pátek ráno a odchází v pondělí odpoledne,“ vysvětluje Šedo.

Jaká je situace mladých lékařů ve Velké Británii nebo USA? A je v českém zdravotnictví málo peněz, nebo se jen špatně rozdělují? Poslechněte si celé Interview Plus.

autoři: bum , jpr
Spustit audio