Kvůli stávce zrušily německé aerolinky 1200 spojů, dotklo se to i Česka

Na 1200 plánovaných letů z Německa dnes muselo být zrušeno kvůli stávce pozemního personálu na letištích. Nejsilněji protestní akce zasáhla letiště v Mnichově. Odborový svaz Verdi chce stávkami posílit svou pozici při vyjednáváních o zvýšení mezd zaměstnanců ve veřejném sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německé aerolinky Lufthansa zrušily stovky letů kvůli stávce pozemního personálu

Německé aerolinky Lufthansa zrušily stovky letů kvůli stávce pozemního personálu | Zdroj: Reuters

Protest ochromil šest německých letišť. Nejhůř se stávka podepsala na provozu mnichovského letiště, kde aerolinky musely zrušit 740 z celkem jedenácti stovek plánovaných letů. Nelétají odtamtud žádné mezikontinentální spoje a výrazně je omezen i provoz na evropských a vnitrostátních linkách.

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem zatím muselo zrušit zhruba třetinu plánovaných letů. Podobné je to i v méně vytíženém Kolíně nad Rýnem.

Tam se se brzy ráno provoz na několik hodin zastavil úplně, protože se ke stávce připojili i letištní hasiči a v takovém případě podle bezpečnostních předpisů nesmí startovat ani přistávat žádná letadla. Kromě zmíněných tří letišť se protest dotkl také provozu v Düsseldorfu, Dortmundu a Hannoveru.

Stávkuje se ale i mimo letiště, k protestu se připojili zaměstnanci mateřských škol nebo pracovníci státních nemocnic.

Omezení letecké dopravy v Německu se dotklo i spojů s Českou republikou. Lufthansa zrušila šest letů mezi Prahou a Frankfurtem. K pravidelnému provozu se tato linka má vrátit po čtrnácté hodině.

Největší německé aerolinky kromě toho od rána nelétají ani mezi Prahou a Mnichovem, výjimkou byl polední let z Mnichova a pak let z Prahy, který odletěl po 13. hodině.

Protest svolal odborový svaz Verdi, který se tak snaží vytvořit tlak na vládu před jednáními, která se mají uskutečnit koncem týdne. Dnešní protest má prý výstražnou povahu a má donutit politiky k urychlení zmíněných vyjednávání.

Odbory by chtěly především dojednat nárůst mezd pracovníků veřejného sektoru o šest procent a pohrozily, že když se nepodaří dohodu najít, tak stávky budou pokračovat.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére řekl, že rozsah dnešní stávky je nepřiměřený a nebyl k ní žádný důvod. Kromě toho podle něj není fér, že protest zasahuje lidi, kteří s celým problémem nemají vůbec nic společného.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme