D3 k hranici s Rakouskem povede možná až v roce 2025, připustil Ťok

Stavba dálničního obchvatu Českých Budějovic nabere zřejmě několik let zpoždění a stejně na tom jsou i další úseky dálnice D3 z krajského města na hranici s Rakouskem. Důvodem jsou zastaralé posudky vlivu staveb na životní prostředí, které bude nutné udělat znovu. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) na besedě s obyvateli Jihočeského kraje v Českých Budějovicích připustil, že dálnice do Rakouska bude stát možná až v roce 2025.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice D3 u obce Úsilné u Českých Budějovic

Stavba dálnice D3 u obce Úsilné u Českých Budějovic | Foto: Martin Pokorný

Obchvat Českých Budějovic už má všechna možná povolení i projektovou dokumentaci. Protože je však posouzení vlivu stavby na životní prostředí – takzvaná EIA – už zastaralé, bude muset ŘSD pravděpodobně udělat nové posouzení.

Názory na to, o kolik to může stavbu zdržet, se různí. Podle některých hlasů to může být o pár měsíců, jiní však mluví i o době 2,5 roku.

Vypracování nových posudků vyžaduje Evropská komise. „Ta jednání vede ministerstvo životního prostředí. Snažíme se apelovat na zdravý rozum a říkat, že jestli se možná něco neposoudilo v minulosti, tak to pojďme doposoudit teď, upravme tu stavbu, ale je otázka, jestli nové opakování procesu EIA je smysluplné,“ poznamenal šéf Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Stejně jako obchvat jsou na tom i další úseky dálnice D3 z krajského města na hranici s Rakouskem. Ministr dopravy Dan Ťok chce ušetřit čas tím, že by přípravné práce pokračovaly zároveň se snahou získat EIA.

„To znamená, že bychom ten čas, který potřebujeme na zopakování EIA, neztratili, ale že bychom mezitím mohli už vykupovat pozemky na základě územního rozhodnutí a dělat projekční přípravu tak, abychom mohli soutěžit a stavět,“ uvedl ministr.

Stavba dálnice D3 u obce Úsilné u Českých Budějovic | Foto: Martin Pokorný

Ťok jako o nejzazším termínu dokončení dálnice k rakouským hranicím zmínil rok 2025. Je to už několikátý termín, který ohledně tohoto úseku zazněl. Starosta města Kaplice Pavel Talíř (KDU-ČSL) neskrýval rozladěnost.

„Máme u nás dost obyvatel, kteří dojíždějí do Rakouska, vidí, jak v Rakousku dálnice ubývala, jak se stavělo rychle,“ uvedl Talíř.

Státní fond dopravní infrastruktury má prý na dostavbu dálnice D3 i dalších silnic peněz dost. Na dostavbu započatých úseků má na účtu přes dvě miliardy korun.

„Je alokováno cca 400 milionů korun na přípravu dalších úseků s tím, že pokud se podaří postoupit v té přípravě rychleji, tak jsme připraveni navýšit tyto zdroje tak, aby se ty práce hnuly rychleji dopředu,“ doplnil šéf fondu Zbyněk Hořelica.

D3 - úseky ve výstavbě | Foto: Český rozhlas

ČRo, Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme