John Lennon tvůrcem nejlepší lyriky všech dob?

Účastníci jedné britské internetové stránky zvolili slova písně Johna Lennona z kapely Beatles za nejlepší lyriku všech dob. Soutěž pořádala redakce internetové stránky konzorcia Luton First.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luton je první, které propaguje toto průmyslové město severně od Londýna. Slova Lennonovy písně All you need is love, potřebujete jenom lásku, budou zdobit stěny vstupní haly místního letiště. Soutěže se zúčastnily tisíce lidí.

Jejím účelem bylo zviditelnit toto jinak nepříliš zajímavé město. O inspiraci nápěvu písně zauvažoval v jedné vzpomínce jiný člen kapely, Paul McCartney, v antologii skupiny Beatles - řekl, že se svou kamerou rád natáčel filmy a jednou viděl při procházce s kamerou ulicemi Paříže jednoho člověka hrát falešně na saxofon Marseillaisu.

Z toho zřejmě přišel nápad na úvodní pasáž all you need is love, "bylo to docela legrační", poznamenal Paul McCartney. Kytarista Beatles George Harrison zase nad textem této písně zavzpomínal nad významem kořenů člověka, které dávají ráz jeho celému životu.

Slova Lennonovy písně zvítězila v internetové soutěži nad Churchillovým děkovným projevem letcům z Bitvy o Británii za druhé světové války a dokonce nad slovy z Bible "Ne jen chlebem živ jest člověk".

Ředitel lutonského letiště Paul Kehoe řekl, že slova písně "All you need is love" jsou skvělý výběr, protože okamžitě vyšlou správný vzkaz návštěvníkům přilétajícím do Brtánie přes lutonské letiště. Šéf konzorcia Luton First řekl, že je velmi zajímavé jak slova písně ze šedesátých let mají lidé stále na mysli po více než čtyřiceti letech.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme