Krumlovské Egon Schiele Centrum zve do peruánské džungle

28. duben 2016

Duše Pralesa je název nové výstavy v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru. Na ploše 3000 metrů čtverečních návštěvníci najdou tři samostatné expozice výtvarníků z Čech a Peru. K vidění jsou i umělecké předměty a věci denní potřeby obyvatel peruánské Amazonie.

Hlavní výstava Paralelní světy představuje tvorbu českého malíře Otto Plachta. Na jeho obrazech nalezneme kouzlo nedotčené přírody, život jihoamerických ulic i kulturu říše Inků. Do peruánského pralesa se vydal v roce 1993, na okraji džungle si postavil dům a připojil se k životu místního indiánského kmene,

Ve svém ateliéru maloval pouze barvami, které sám namíchal - z kůry stromů, z rostlin pralesa a jejich plodů. „Pro mě je nejpříjemnější tvůrčí stav, když maluji těmi barvami z kůry stromů a maluji ty stromy. Dostávám se do stavu naprosté blaženosti, že vlastně nic nehledám, všechno mi samo roste pod rukama,“ říká Otto Placht.

Vznikají tak odstíny jemných přírodních barev, které se navíc v průběhu času proměňují. Výsledek této ojedinělé techniky mohou návštěvníci vidět v hlavním sále Egon Schiele Art Centra.

Otto Placht přizval ke spolupráci i svého peruánského kolegu. Malíř Dimas Paredes Armas tak poprvé v životě opustil svou zem. „Inspiraci čerpám z vizí a snů, ve kterých komunikuji se svým otcem. Ten byl až do své smrti mocným šamanem a léčitelem. Zemřel v devadesáti letech a každý den pil zkvašenou šťávu z pralesní rostliny. Přes své vidiny pak léčil pacienty. Rozpoznávám ve svých snech, co mě a mým bratrům chce otec sdělit, a vše pak zpracovávám na obrazech,“ prozradil.

Rozsáhlá expozice nabízí také obrazy Jaroslava Hněvkovského. Ten strávil léta 1909 až 1913 v Indii. Pro galeristku Hanu Jirmusovou Lazarowitz se stalo velkou výzvou obrazy těchto tří autorů spojit. „Zdálo se mi hodně zajímavé poukázat na sto let mezi Otto Plachtem a Hněvkovským. Oba udělali ten samý romantický a dobrodružný krok, že vycestovali do džungle a měli touhu naučit se žít jinak,“ komentuje.

Výstavy, které nesou společný název Duše pralesa, mohou lidé v Českém Krumlově navštívit po celou letní sezónu do konce října 2016.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio