Víc než virus zika trápí Brazílii horečka dengue a prasečí chřipka

Virus zika se stal strašákem v Brazílii i ve světě. Nejde ovšem o jedinou nebezpečnou nemoc přenášenou tropickými komáry – brazilské ministerstvo zdravotnictví upozorňuje na nárůst počtu pacientů s horečkou dengue. Navíc zaznamenalo i stoupající počet fatálních případů prasečí chřipky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár druhu aedes aegypti, který může přenášet virus zika

Komár druhu aedes aegypti, který může přenášet virus zika | Zdroj: Reuters

Podle vedoucího lékaře sítě očkovacích center a cestovní medicíny Rastislava Maďara řeší čeští cestovatelé virus zika a jen málo se zajímají o mnohem nebezpečnější virus horečky dengue.

„Sledují, kde všude se zika vyskytuje, jestli už je někde na evropských ostrovech a podobně. Ale horečka dengue, která zabírá celé subtropy a tropy, uniká pozornosti. Takže zika v podstatě přispěla k tomu, že lidé se začínají zajímat o to, že by se měli na cestu vybavit repelenty, což je fakt, který my jsme zdůrazňovali už dlouhou dobu,“ říká Maďar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Víc než virus zika trápí Brazílii horečka dengue a prasečí chřipka. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj David Koubek

Proti viru horečky dengue už léta bojují v Brazílii. Statistiky ale ukazují, že od začátku roku přibylo potvrzených případů onemocnění oproti loňskému roku. Ten byl přitom rekordní.

Za poslední čtvrtstoletí, co se výskyt horečky dengue sleduje, se jen v Brazílii objevilo 1 650 000 případů. Ovšem úmrtí bylo letos méně – podle údajů brazilského ministerstva zdravotnictví 140 od začátku roku.

Za stejné období byla potvrzena jen tři úmrtí na virus zika. I průběh onemocnění je v případě ziky daleko mírnější. Existuje ale souvislost s mikrocefalií a možná i dalšími neurologickými onemocněními, pokud se virem nakazí těhotná žena.

Velký problém teď v Brazílii představuje také další virové onemocnění. Ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo od začátku roku 230 úmrtí na takzvanou prasečí chřipku, kterou způsobuje virus A/H1N1. To je šestkrát více než za celý loňský rok.

Nejhorší situace je ve federálním státě São Paulo. Právě proto ministerstvo zdravotnictví uspíšilo očkování, které obsahuje i tento kmen chřipky – velká očkovací akce začíná tuto sobotu. V některých částech Brazílie ji spustili dokonce s předstihem.

Přednostně se bezplatně očkují rizikové skupiny, tedy lidé nad 60 let, děti, těhotné ženy a nemocní lidé. Fronty jsou ale i v soukromých zdravotních střediscích.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme