Francie obvinila Salaha Abdeslama z terorismu, oznámil jeho právník

Francouzská prokuratura obvinila Salaha Abdeslama z terorismu. Informoval o tom jeho právník Frank Berton. Údajného spolupachatele pařížských teroristických útoků vydala do Francie dnes ráno Belgie. Byl umístěn do izolace ve vězení v pařížském regionu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terorista Salah Abdeslam byl převezen do Francie a půjde před vyšetřující soudce, obrněné vozidlo před budovou soudu v Paříži hlídají  příslušníci francouzských speciálních policejních jednotek

Terorista Salah Abdeslam byl převezen do Francie a půjde před vyšetřující soudce, obrněné vozidlo před budovou soudu v Paříži hlídají příslušníci francouzských speciálních policejních jednotek | Zdroj: Reuters

Salah Abdeslam byl na základě evropského zatykače ráno předán francouzským úřadům.

Prokuratura ho poté obvinila z členství v teroristické organizaci, z vražd, z únosu a z držení výbušnin a zbraní.

Francouzský ministr spravedlnosti Jean-Jacques Urvoas řekl, že Abdeslam bude zadržován v nejmenované věznici v oblasti Paříže. Uzavřen bude na samotce ve zvláštní části káznice, kde ho bude hlídat tým dozorců.

Očekává se také, že by Abdeslam mohl francouzským vyšetřovatelům sdělit některé důležité informace. Ze záběrů bezpečnostních kamer bylo prokázáno, že loni odjel do jednoho z uprchlických táborů v Německu vyzvednout několik lidí.

Někteří z nich jsou mrtví, další byli dopadeni, ale na záběrech je viděn také člověk, jehož totožnost podle dostupných zpráv úřady zatím neznají.

Abdeslamův advokát dnes médiím řekl, že jeho klient je „muž, který má inteligenci prázdného popelníku“ a žije ve videohrách. Myslí si prý, že je součástí velké videohry a je ovlivněn především hraním gangsterky, hry Grand Theft Auto. Komentátoři ale upozorňují, že se neví, jestli je to realita, nebo jen taktika obhajoby.

130 mrtvých, stovky zraněných

Abdeslam byl loni v listopadu spolu s ostatními teroristy v Paříži. Zajišťoval pro ně například pronájem aut, kterými dojeli na místo činu. Podle svých slov si útok nakonec rozmyslel a svůj pás s výbušninami zahodil. Při atentátu skupiny džihádistů zahynulo 13. listopadu 130 lidí a další stovky osob byly zraněny.

Pak se vrátil do Belgie, kde po něm policie čtyři měsíce marně pátrala. Zadržela ho až v březnu ve čtvrti Molenbeek. Několik dní poté se lidé, s nimiž byl prokazatelně ve styku, odpálili na bruselském letišti a v metru.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme