Soud zprostil aktivistku Krejčovou obžaloby za napadení policisty

Městský soud v Praze dnes zprostil levicovou aktivistku Kateřinu Krejčovou obžaloby za napadení policisty. Podle verdiktu muže zranit nechtěla. Krejčová na loňské demonstraci skočila policistovi na záda, když zakročil proti jejímu příteli. Rozsudek je pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud zprostil aktivistku Kateřinu Krejčovou obžaloby za napadení policisty

Soud zprostil aktivistku Kateřinu Krejčovou obžaloby za napadení policisty | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Předsedkyně soudního senátu uvedla, že jednání Kateřiny Krejčové ani nemělo být před soudem. Považuje ho za bagatelní, policistu prý spíše zezadu „objala“.

Soud aktivistku, která pracuje jako režisérka, osvobodil i na základě videozáznamu z celé akce.

Krejčová po rozsudku řekla, že ji zproštění viny nepřekvapilo. Od začátku podle ní bylo jasné, že se trestného činu násilí proti úřední osobě nedopustila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud zprostil aktivistku Krejčovou obžaloby za napadení policisty. Podrobnosti zjišťovala reportérka Veronika Hlaváčová

„Možná spravedlnost opravdu existuje. Nebyl to trestný čin, to bylo zjevné. Rok jsem čelila trestnímu stíhání za něco, co nebylo trestným činem, dokonce ani přestupkem. Bylo to velmi psychicky náročné,“ dodala Krejčová.

Státní zástupce Stanislav Potužník pro 30letou levicovou aktivistku navrhl přestupkové řízení. Souhlasil, že se trestného činu nedopustila.

„Je to vždy otázka společenské škodlivosti. S ohledem na atmosféru a emoce, které tam převládaly, jsem se domníval, že je to hraniční mezi trestným činem a přestupkem a že lze jednání posoudit v rámci přestupkového řízení,“ upřesnil Potužník.

Incident se stal loni v červenci, kdy v centru metropole protestovalo několik set lidí proti migraci a kvótám pro uprchlíky.

Policisté zasáhli proti levicovým aktivistům, kteří chtěli pochod odpůrců imigrantů na Václavském náměstí zablokovat. Předtím je vyzvali, aby vyklidili prostor, to ale někteří protestující včetně Krejčové a jejího přítele odmítli.

Žena podle obžaloby napadla policistu, který zakročil proti jejímu příteli. Strážce zákona si po jejím útoku stěžoval na bolest v rameni a byl i v pracovní neschopnosti.

Krejčová se hájila tím, že policisté prý jejího přítele týrali, a proto musela zakročit, i když věděla, že se tím vystavuje riziku trestního stíhání.

Obvodní soud pro Prahu 1 ale uložil Kateřině Krejčové v únoru měsíční podmínku s roční zkušební dobou. Krejčová měla také podle původního verdiktu zaplatit policii téměř 2000 korun jako náhradu škody.

Aktivistka se ale odvolala. O případu tak dnes rozhodoval pražský městský soud, který Krejčovou zprostil obžaloby.

Policisté jako oběti napadení | Foto: Český rozhlas

ČTK, Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme