Žlutí nebo oranžoví dinosauři rozhodně nebyli, tvrdí ilustrátor Karel Cettl

27. duben 2016

Přestože ilustrátor Zdeněk Burian dodnes platí za jednoho z nejvýznamnějších ilustrátorů pravěku na celém světě, od jeho smrti před 35 lety se mnohé změnilo, zvláště představy o podobě, chování a životě dinosaurů. Je tedy pořád co malovat a Burianovi nástupci rostou i v nové generaci ilustrátorů.

V ní si hlavní slovo vydobyl ani ne 30letý paleontolog Karel Cettl. Ten vystudoval nejprve gymnázium s rozšířenou výukou výtvarné výchovy a potom paleontologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

„Jako dítě 90. let jsem vyrůstal spíše na ilustrovaných encyklopediích z Anglie než s Burianovými ilustracemi,“ přiznal ve s Magazínu Leonardo Cettl.

Základem práce ilustrátora je znalost anatomie, protože právě z kostí se toho dá o dinosaurech vyčíst daleko nejvíce.

„Z kostí můžete vyčíst, jak byl dinosaurus velký, jeho tvar, zjistit jaká měl zranění podle šrábanců na kostech, dokonce můžete podle otisků zubu zjistit, který dinosaurus sežral jakého,“ vysvětlil ilustrátor.

Čtěte také

Cenné informace lze vyčíst také ze stop, třeba jak rychle byli dinosauři schopni se pohybovat. „Známe také obsahy žaludku, otisky kůže v bahně a podobně,“ dodal Cettl.

Ten svým projektem Dino-sutra o rozmnožování dinosaurů proslavil nejen sám sebe, ale i celou paleontologii a projekt Přírodovědecké fakulty UK Přírodovědci.cz.

Dino-sutra se ale setkala i s kritikou, protože o rozmnožování těchto tvorů toho stále moc nevíme. V životě dinosaurů ale zůstávají další neznámé kapitoly. Z dochovaných pozůstatků nejsme například schopni zjistit to, jaké měli dinosauři vlastně zbarvení nebo další podrobnosti.

„Třeba jak viděli, jaké měli zorné pole, jestli viděli barevně a jak barvy vnímali. Také sociální vazby, jestli se starali o mláďata, odhaduje se i špatně inteligence.“

To všechno by měl zdatný ilustrátor znát, aby se nedopouštěl přešlapů, které paleontologa trknou na první pohled. Ilustrace sice musí být dobře řemeslně zvládnuta, ale musí i odpovídat vědeckým poznatkům.

„Třeba legrační je barva dinosaurů. To se vždy směju, když vidím tyrannosaura nebo brachiosaura, pětitunová zvířata, jak jsou žlutá, oranžová nebo opeřená, což rozhodně nebyla,“ upozornil Karel Cettl.

autor: Tereza Burianová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.