Růžový tank číslo 23 Prahu nikdy neosvobozoval. Legendu z něj udělal až David Černý

Vzpomenete si, jaké číslo měl tank na pražském Smíchově? Možná jste ho jako školou povinní museli malovat v hodinách výtvarné výchovy a vzpomínáte si na číslo 23. Kdo by ho chtěl věrně zpodobnit tak, jak vypadal přesně před 25 lety, potřeboval by hodně růžové. Právě před čtvrt stoletím tank změnil barvu.

Vyrobili mě na Uralu z tvrdé sibiřské oceli. Když jsem sjížděl z pásu, nasedli do mě dělníci ve vojenských stejnokrojích a vyjeli jsme na ulici – tato slova jste mohli číst v čítance, pokud jste chodili na základní školu koncem 70. nebo v 80. letech. Tank číslo 23 stával na kamenném podstavci na pražském Smíchově, ale 28. dubna 1991 změnil barvu. Umělec David Černý ho přetřel růžovou barvou.

Tank, který stál na Smíchově, Prahu nikdy neosvobozoval. Byl to dokonce jiný typ. „Byl do Prahy dovezen až po osvobození,“ potvrdil ve vysílání Radiožurnálu Aleš Kněžínek z Vojenského historického ústavu.

Dnes je tento tank vystavený ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech, ale ještě před čtvrt stoletím stál na žulovém podstavci. A tehdy ho student Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze David Černý přetřel růžovou barvou. Policie ho zatkla za výtržnictví.

Čtěte také


Od roku 1968 připomínal lidem tank srpnovou okupaci. Vyprávělo se, že v čísle je zakódováno, aby sovětské tanky přijely podruhé. Poprvé přijely v roce 1945. A když přičteme k číslu 45 číslo tanku, dostaneme výsledek 68.

Poté, co úřady nechaly tank přebarvit zpátky nazeleno, ho skupina poslanců opět natřela narůžovo. „Tím, že ho natřeli členové parlamentu, potom nebyla amnestie potřeba,“ vzpomíná David Černý. „Ani si nevzpomínám, kdy bylo stíhání ukončeno, nebo jak to vlastně skončilo,“ dodává.

autoři: šše , mkk
Spustit audio