Zájem o chytré telefony upadá, prodeje smartphonů meziročně klesly o tři procenta

O chytré telefony už není mezi lidmi takový zájem. Jejich prodeje meziročně klesly o tři procenta, zhruba na 330 milionů přístrojů. Vyplývá to ze statistik společnosti Strategy Analytics. Jde o vůbec první propad prodeje v historii měření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žena - smartphone - technologie - chat

žena - smartphone - technologie - chat | Foto: Creative Commons Zero, Pexels

Za výrazný propad může menší poptávka, některé velké trhy, jako třeba Čína, jsou už navíc smartphony téměř zahlcené. Největší propad zaznamenala společnost Apple.

Firma prodala meziročně skoro o 10 milionů přístrojů míň. Hůř šly na odbyt i tablety nebo počítače. Čtvrtletní tržby tak firmě klesly poprvé za třináct let, dodává analytik investiční společnosti DRFG Michal Šperka.

„Společnost začíná pociťovat následky odchodu Steva Jobse, ale teprve teď se ukáže, zda i bez něj dokáže přicházet s novinkami, díky kterým si udrží pozici leadera. V poslední době se jí to na poli hardware moc nedaří,“ popisuje analytik.

Naopak největšímu konkurentovi, a taky jedničce na trhu s chytrými telefony, společnosti Samsung se daří o poznání líp. A to i díky prodejům nového modelu smartphonu Galaxy S7. Jen během března si ho koupilo skoro 10 milionů lidí.

Na trhu ale nejvíc rostou čínští výrobci. Například Huawei prodal meziročně o 64 procent smartphonů víc.

Předloni smarthphony poprvé v historii porazily klasické mobilní telefony. Šest z deseti mobilů tak v Česku v současnosti spadá do kategorie chytrých telefonů. Zatímco ve světě se jich prodává míň, mezi českými uživateli se naopak zájem zvyšuje, loni se jich tu prodalo skoro 3 a půl milionu kusů.

Společnosti Apple klesly po letech tržby, menší zájem je hlavně o iPhony

Číst článek

Úplně první mobil se začal prodávat už v roce 1973. Vážil skoro jeden kilogram, byl bez displeje a měřil čtvrt metru. Právě kvůli rozměru se mu přezdívalo cihla. Za téměř 4 tisíce dolarů si ho mohli dovolit jen bohatí zákazníci.

Od té doby prošly telefony výraznou změnou. Pomocí smartphonů můžou lidé obsluhovat i celou domácnost, třeba zapnout světla, zavřít garáž nebo nastartovat auto na dálku. Obecně ale mezi aplikacemi vedou hlavně sociální sítě, počasí a mapy.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme