Životopisy vítězů Concertino Praga 2016 - II.

20. červenec 2016

Přinášíme vám podrobné profily vítězů 50. ročníku Concertino Praga.

Isabella D´Éloize Perron (* 2000, Delray Beach)

Narodila se na Floridě v USA, ale od pěti let žije v Montrealu v Kanadě, kde se vzdělávala se svými třemi sestrami mj. u matky, která je profesionální violoncellistkou. Během posledních let se stala vítězkou mezinárodních soutěží, a to v oborech housle i klavír. Jako sólistka se několikrát představila se smyčcovým orchestrem v populárním cyklu Hvězdy budoucnosti v montrealské koncertní hale.

Kritika hodnotí Isabellu jako zralého hudebníka se skvělým přednesem, rovněž pěveckým. Uskutečnila už kolem 80 vystoupení v provincii Québec. Účinkovala na recitálech jako host mnoha orchestrů na východním a západním pobřeží Kanady a Spojených států. Nedávno se umístila jako druhá v Klein International Competition. Vloni získala ve velké soutěži v Kanadě jako houslistka 1. místo a nejvyšší bodové ohodnocení mezi všemi nástroji a kategoriemi. V současnosti Isabella studuje ve třídě Williama van der Sloota na Mount Royal University v Calgary v provincii Alberta v Kanadě. Hraje na zapůjčený nástroj francouzského mistra Jean-Batiste Vuillauma z roku 1737.

Liliana Dulanská (* 1998, Bratislava)

Liliana Dulanská

Na housle začala Liliana hrát v pěti letech na základní umělecké škole v Bratislavě. První ceny obdržela v národních soutěžích, nejvýše se umístila také na mezinárodních houslových soutěžích na Slovensku a v České republice: Talents for Europe, soutěž Mistra Josefa Muziky v Nové Pace, Archetti in Moravia, Nové evropské talenty apod. Na mezinárodní soutěži Josefa Micky pod záštitou Václava Hudečka získala 1. místo a titul absolutního vítěze.

Úspěšně reprezentovala na mezinárodních soutěžích „Szymon Goldberg Award“ v Německu a na Mezinárodní soutěži Karola Lipiňského a Henryka Wienawského v Polsku. Účinkovala na festivalu Talentinum 2014 s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín. Jako nejmladší účastník slovenského festivalu Banskobystrické hudobné dni uskutečnila ve svých patnácti letech samostatný houslový recitál. V současnosti je studentkou Pražské konzervatoře ve třídě prof. Jindřicha Pazdery. Hraje na nástroj pražského mistra J. M. Willera z roku 1789.

Malina Ciobanu (* 1998, Jasy)

Malina Ciobanu

Malina navštěvuje houslovou třídu profesora Bujora Prelipceana na Národní umělecké škole Octava Bancily v rumunském městě Jasy. Předtím studovala od svých sedmi let pod vedením profesora Calistrata Catargiu. Absolvovala mistrovské kurzy světových houslových virtuózů Igora Oistrakha či Idy Haendel.

Na svém kontě má množství sólových recitálů, hraní v televizních přenosech a vystoupení s komorními i symfonickými orchestry (Moldavský symfonický orchestr, Filharmonie města Botosani, Filharmonie Mihaila Jory). Je držitelkou několika národních i mezinárodních oceněním, např. z Young People PNL Gala, Mezinárodní soutěže Ericha Bergela, italské Mezinárodní soutěže Mladí talenti s orchestrem či Ceny Nadace princezny Margarety.

Pavla Tesařová (* 1999, Praha)

Pavla Tesařová

Hře na housle se začala učit v sedmi letech pod vedením paní profesorky Hany Metelkové, za rok už vyhrála poprvé Plzenecké housličky. Od roku 2008 Pavla vítězí v mezinárodních soutěžích: Kociánova houslová soutěž, Talents for Europe, soutěž Mistra Jana Muziky v Nové Pace, Prague Junior Note, a také v celostátní soutěži ZUŠ v Liberci včetně ceny Sólistka orchestru Europera 2011/2012.

Jako devítiletá hrála s Josefem Sukem a orchestrem PKF na koncertu ve Španělském sále Pražského hradu. Vystupovala v přímém televizním přenosu festivalu Zlatá Praha s Václavem Hudečkem, hrála s Jihočeskou komorní filharmonií a také s polskou Filharmonií Zielona Gora. Vrcholem spolupráce s orchestrem Europera byl projekt s televizním přenosem v pražské katedrále sv. Víta a sedm koncertů ve francouzském Deux-Sevres.

Pavla obdržela cenu města Plzně – Orfeus a vystoupila sólově s Plzeňskou filharmonií. Vloni se stala absolutní vítězkou mezinárodní houslové soutěže Josefa Micky a laureátkou prestižní Kocianovy houslové soutěže. Studuje na Pražské konzervatoři ve třídě Pavla Kudeláska. Pavla hraje na nástroj J. A. Hubičky (1923) zapůjčený Václavem Hudečkem.

Spustit audio