Životopisy vítězů Concertino Praga 2016 - I.

20. červenec 2016

Přinášíme vám podrobné profily vítězů 50. ročníku Concertino Praga.

Arina Pan (* 1999, Moskva)

Moskevská rodačka studuje hru na klavír u Ksenii Knorre na Centrální hudební škole Moskevské konzervatoře P. I. Čajkovského. Arina vystupovala jako sólistka také s orchestrem v Rusku, Belgii, Německu, Lucembursku, Černé Hoře, koncertovala s komorními orchestry, jako jsou například Moskevští virtuózové pod vedením dirigenta Vladimíra Spivakova, Musica Viva Alexandra Rudina aj.

V roce 2011 se účastnila premiéry kantáty Petra Pospelova v Moskvě s orchestrem Musica Viva, kde s ní hrála společně na klavír Anastasia Vorotnaja, absolutní vítězka Concertina Praga z roku 2010. Arina se zúčastnila mj. Mozartfestu, kde zahrála skladby Mozarta, Rachmaninova, a Glazunova. Pravidelně se účastní koncertů, které pořádá organizace „New Name“ a další instituce. Je držitelkou mnoha cen z mezinárodních soutěží v Rusku i v zahraničí; několikrát získala diplom ve známé televizní soutěži Louskáček.

Cornelius Zirbo (* 1998, Cluj)

Cornelius Zirbo

Studuje na uměleckém lyceu Dinu Lipattiho v Bukurešti u Octaviana Lupa. Vzdělává se také na mistrovských kurzech u předních violoncellistů. Před dvěma lety se Cornelius účastnil workshopu pořádaného SoNoRo v Rumunsku, vloni byl v Bad Endorf v Německu. Ve svém oboru získal četná mezinárodní ocenění, např. na violoncellové soutěži Antonia Janigra v Chorvatsku a na soutěži mladých virtuózů v Bulharsku.

Obdržel také Grand Prix v Národní violoncellové soutěži a pravidelně vítězil na Národní hudební olympiádě, Grand Prix dále obdržel na soutěžích v městech Bistria, Sighetu Marmatiei, Deva a Zalau. Vystupoval jako sólista s orchestrem Státní filharmonie Transylvania, s Orchestrem mládeže Nadace princezny Margarety a rumunským Národním orchestrem Junior.

Dmitry Yudin (* 2001, Moskva)

Dmitry Yudin

Nevídaný zájem o hudbu projevil Dmitry Yudin již ve svých třech letech, kdy byl schopen po celé hodiny poslouchat nahrávky klasické hudby. V pěti letech započal svá studia na moskevské Gnessins School. Od té doby sklízí úspěchy v mnoha národních i mezinárodních soutěžích, mezi něž patří například Pátá mezinárodní soutěž Valeryho Gavrilina ve Vologdě (2013, 2. místo), Mezinárodní soutěžní festival Astana Piano Passion v Kazachstánu (2015, 3. místo), Mezinárodní soutěž eMuse v Aténách (2015, 1. místo), 15. Mezinárodní soutěž Alexandra Skrjabina v Paříži (2015, 1. místo).

V roce 2010 se stal nejmladším účastníkem Bachovských recitálů Moskevské konzervatoře, zúčastnil se festivalu Lednové večery v domě Svjatoslava Richtera, festivalu Sterne von Morgen ve Švýcarsku a ve Vídni či hudebního festivalu mladých moskevských interpret Virtuoso Romantic. Účastní se mnoha hudebních projektů a od roku 2013 je neodmyslitelnou součástí rusko-polské Hudební akademie mládeže.

Elizaveta Kliuchereva (* 1999, Moskva)

Elizaveta Kliuchereva

Jelizaveta se narodila v Moskvě a pochází z umělecké rodiny. Její rodiče si přáli, aby se po jejich vzoru stala výtvarnou umělkyní, Jelizavetu však od dětství více lákala hudba než malování. Rodiče ji tedy v šesti letech přihlásili na Centrální hudební škole Moskevské konzervatoře, kde studovala pod vedením Manana Kandelakiho a poté u Narodila se v Moskvě v rodině výtvarníků, protože však projevila zájem o klavír, přihlásili ji rodiče v šesti letech na hudební školu při Moskevské konzervatoři.

Tam se jí ujali pedagogové Manana Kandelaki a Natalia Bogdanova. V současnosti studuje v klavírní třídě Maxima Železnova. Ve Velkém sále Moskevské konzervatoře vystoupila Elizaveta s konzervatorním orchestrem poprvé ve 12 letech. Za své výkony získala od nadace Vladimíra Spivakova a od nadačního fondu Yamaha prospěchové stipendium. Vloni koncertovala jako sólistka s prestižními orchestry už dvakrát; v USA hrála s Hilton Head Symphony Orchestra s dirigentem Chelsea Tiptonem a v Moskvě s Ruským národním orchestrem pod vedením Alexandra Solovjova.

Elizaveta zvítězila v několika mezinárodních soutěžích, např. v roce 2012 v Rusku ve Volgodonsku a v Nižním Novgorodu, o rok později ve Velké Británii a v Litvě; Grand Prix obdržela mj. na soutěži Virtuosi per musica di pianoforte v Ústí nad Labem a vloni na soutěži ve Villahermose v Mexiku.Natalie Bogdanové. V současné době studuje v klavírní třídě Maksima Zheleznova.

Maria Zajceva (* 2001, Moskva)

Maria Zaitseva

Na violoncello začala Maria hrát ve čtyřech letech. V současnosti se patnáctiletá interpretka učí ve třídě Julie Lakiny v Moskvě na umělecké škole pojmenované podle skladatele Michaila Ippolitova-Ivanova. Vedení hlavního města a Nadace Mstislava Rostropoviče jí udělily prospěchové stipendium. Maria účinkovala na koncertech ve Velkém i v Rachmaninově sále Moskevské konzervatoře, v Mezinárodním domě hudby a v Čajkovského koncertním sále v Moskvě, a také ve Velkém sále Petrohradské filharmonie.

Vystupovala rovněž v zahraničí, např. ve Španělsku, Litvě, Estonsku. Obdržela řadu významných ocenění v soutěžích mladých interpretů a na mezinárodních festivalech, např. jako desetiletá získala Grand Prix v Moskvě, o rok později 1. cenu na Mravinského soutěži v Petrohradě, dále zvítězila roku 2013 na soutěži v Tallinnu v Estonsku a dvakrát se stala laureátkou moskevského televizního klání s názvem Louskáček.

Spustit audio