Ondřej Soukup: Rusko má nový kosmodrom

28. duben 2016

Ve čtvrtek ráno na zbrusu novém kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě do kosmu úspěšně odstartovala raketa Sojuz, byť až na druhý pokus.

Pro ruskou, ale vlastně i pro světovou kosmonautiku je to bezesporu velký úspěch. Kosmodromy tohoto rozsahu nevznikají každý rok. Historie jeho výstavby současně ukazuje na obecné trendy v Rusku, které se netýkají zdaleka jen kosmonautiky.

Rozhodnutí o výstavbě Vostočného bylo motivováno politicky-bezpečnostně. Rusko používá hlavně kosmodrom Bajkonur, který si ale musí pronajímat od Kazachstánu za 115 milionů dolarů ročně. To by ani tolik nevadilo, Moskva se bojí toho, že by v případě změny režimu mohla o kosmodrom přijít.

"Máme dobré vztahy, ale co se stane, až odejde současný prezident Nursultan Nazarbajev? Vostočnyj je takovým naším polštářem bezpečnosti," řekl mi moskevský novinář, věnující se vesmíru, Pavel Aksjonov.

Čtěte také

Rozhodnutí padlo v roce 2007 a o pět let později se začalo stavět. Jak to při podobných akcí bývá, problémy začaly hned na začátku. Aby se vše stihlo k plánovanému prvnímu startu rakety v roce 2015, stavělo se prakticky vše současně: železnice, cesty, ubytovací kapacity, samotná odpalovací rampa, zásobníky s palivem.

Agentura Roskosmos obviňovala stavitele z nekvalitní práce a předražování zakázek. Ti zase upozorňovali, že se neustále mění projekt a přitom rozpočet zůstává stejný. "Najednou přišli projektanti a řekli, že musíme použít jiný typ betonu a udělat stěny vyšší. Tak jsem koupil vybavení, materiál, udělal to a oni potom, že mi to nezaplatí, protože smlouva je na jinou částku," stěžoval si loni jeden z podnikatelů deníku Kommersant.

Agentura Roskosmos obviňovala stavitele z nekvalitní práce a předražování zakázek. Ti upozorňovali, že se neustále mění projekt a rozpočet zůstává stejný

To není nic nového, kvůli stejnému problému po olympiádě v Soči zkrachovala jedna z největších ruských stavebních firem Strojmost. Většinou nakonec podnikatelé dostanou zaplaceno, třeba přes jiné zakázky v budoucnu, může se ale stát, že z peněz neuvidí nic.

Ale abychom ze stavařů nedělali jen beránky, podle odhadů ruského nejvyššího kontrolního úřadu z loňského jara bylo na stavbě rozkradeno 13 miliard rublů a cena byla neoprávněně navýšena o pětinu. Problémy pronásledovaly i hlavního dodavatele, společnost Dalspecstroj.

Čtěte také

Jednoho ředitele, Jurije Chrizmana, vyšetřovatelé obvinili ze zneužití pravomocí při vyplácení peněz subdodavatelům, které způsobilo škodu ve výši 5,2 miliardy rublů. Jeho nástupce Dmitrij Savin raději odešel v okamžiku, kdy prokuratura přišla na to, že zaměstnal svou manželku a dal jí plat 800 tisíc rublů. Celkem k soudu míří přes 60 lidí.

Nový kosmodrom Vostočnyj navštívil Vladimir Putin

Ovšem stejně jako v případě s olympiádou v Soči nakonec tvrdý nátlak a téměř neomezený rozpočet vedly k úspěchu. Ano, kosmodrom zdaleka není hotov, je vybudováno jen jedenáct objektů, nezbytně potřebných ke čtvrtečnímu startu Sojuzu.

Ano, další lodě do kosmu odsud odstartují až příští rok, aby se stačila dostavit nezbytná infrastruktura. Ale to by nemělo být důvodem, proč ruskému kosmickému programu nepogratulovat. Pro objevování vesmíru je otevření kosmodromu Vostočnyj dobrá zpráva.

Nový kosmodrom Vostočnyj navštívil Vladimir Putin

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: oso
Spustit audio