Příbuzní obětí fotbalové tragédie v Sheffieldu chystají kolektivní žaloby na policii

Hromadné žaloby kvůli zneužití pravomocí chystají rodiny obětí fotbalové tragédie na stadionu Hillsborough. Koronerovo vyšetřování označilo policii za hlavního viníka neštěstí, při kterém se při zápase v anglickém Sheffieldu v roce 1989 umačkalo k smrti 96 fanoušků. Nárok na odškodné by celkem mohlo mít až několik tisíc lidí, převážně příznivců FC Liverpool.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzní obětí tragédie na Hillsborough čekali na závěry vyšetřování 27 let

Příbuzní obětí tragédie na Hillsborough čekali na závěry vyšetřování 27 let | Zdroj: Reuters

Podle Daily Telegraphu se chystají dvě hromadné žaloby na policejní složky v South Yorkshire a West Midlands.

Koronerovo vyšetřování zjistilo, že za neštěstí na stadionu Hillsborough mohlo špatné policejní plánování opatření kolem problémového zápasu a fatální chyby policejních velitelů těsně před utkáním.

Jak postupně vyplouvá na povrch, britská policie se neštítila zfalšovat desítky svědeckých výpovědí. V průběhu let pak investovala až 19 milionů liber z veřejných prostředků, aby zachránila svou reputaci.

Podle příbuzných obětí se strážci zákona dopustili zneužití pravomocí a to v průmyslovém měřítku. Celkově mají pozůstalí po obětech a zranění fanoušci nárokovat desítky milionů liber.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme