Bankomat, jeden z největších vynálezů 20. století. Češi byli dlouho pozadu

29. duben 2016
Svobodná a divoká 90. léta

V dnešní době je pro nás výběr peněz z bankomatu samozřejmostí. Po Česku jich je rozmístěno téměř 5 tisícovek. Před více než 25 lety tomu bylo ale jinak.

První automat na peníze se u nás objevil až v roce 1989 s téměř dvacetiletým zpožděním za západním světem. V lednu ho uvedla do provozu Česká státní spořitelna ve své pobočce na Václavském náměstí v Praze.

Nejdřív byl určený jenom pro zaměstnance spořitelny a až v prosinci z něj mohli vybírat peníze i její klienti. Na jaře téhož roku byl zprovozněn bankomat v Bratislavě a třetí se objevil za necelý rok v Brně.

Čtěte také

Rychlý rozmach

Ze začátku bankomaty pracovaly v off-line režimu a měly danou provozní dobu. Platební karty s magnetickým záznamem umožňovaly denní výběr hotovosti do výše 1000 korun. Nejvíc bankomatů měla Česká spořitelna, ale zřizovaly je postupně i další banky. V roce 1992 spustila Komerční banka první on-line bankomat ve střední a východní Evropě.


Jaká byla 90. léta ve skutečnosti? A opravdu si je pamatujete? Zkuste si test!

Síť bankomatů během 90. let rychle houstla. Po třech letech fungování jich bylo víc než 200 a na konci tisíciletí už přes 1500. V současnosti je po celé republice rozmístěno přes 4700 bankomatů. Slouží nejen k výběru hotovosti, ale jejich prostřednictvím lze dobít mobil, provést platební příkaz nebo třeba změnit PIN.

Přelomový vynález

Není s podivem, že vynález bankomatu byl zařazen mezi 100 největších vynálezů 20. století. Odstartoval novou kapitolu v dějinách bankovnictví.

Poprvé byl automatický přístroj na výdej peněz instalován 27. června 1967 v pobočce Barclays Bank v Londýně. O dva roky později přišli Američané s bankomaty, ze kterých se vybírala hotovost pomocí plastové karty s magnetickým proužkem a kódem PIN.

Spustit audio