V Moskvě napadli známou spisovatelku Ljudmilu Ulickou. Útočníci ji polili zelenou tinkturou

V Moskvě napadli jednu z nejznámějších současných ruských spisovatelek. 73letou Ljudmilu Ulickou polili výtržníci zelenou desinfekční tinkturou. Jednoho z útočníků už policie zadržela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ljudmila Ulická na protiválečném kongresu v Moskvě, v březnu 2014

Ljudmila Ulická na protiválečném kongresu v Moskvě, v březnu 2014 | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Terčem útoku bylo vyhlášení výsledku školní soutěže o ruských dějinách, kterou pořádala nevládní organizace Memorial, známá odhalováním zločinů komunismu i bojem za lidská práva, kterou však ruské úřady kvůli příspěvkům z ciziny zařadily na seznam ‚zahraničních agentů‘.

Ulická byla v porotě soutěže, zařazené do sítě obdobných evropských soutěže Eustory.

Podle očitých svědků, ředitelky Memorialu Jeleny Žemkovové a aktivistky Iriny Jasinovové, se na útoku podílelo okolo 25 výtržníků v pseudovojenských uniformách se svatojiřskými stužkami, považovanými za známku ruského vlastenectví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ruské spisovatelce Ljudmile Ulické mluvil komentátor ČRo Libor Dvořák

Kromě Ulické polili barvou několik lidí, včetně návštěvnice z Norska, které zničili kostým a poranili oko, novináře z Dánska a několika chlapců ze skupiny 50 žáků, kteří přijeli na soutěž. Na návštěvníky soutěže letěla i vejce.

Ljudmila Ulická je světoznámá autorka. Je zároveň občanská aktivistka. Přímo neorganizuje protestní akce, je-li ale na takové akce zvána, ráda tam podle svých slov přijde. Jde tedy o jasného odpůrce Putinova režimu.

Začínala v 80. letech jako autorka divadelních her, když musela odejít z biologického výzkumného ústavu pro šíření samizdatu. Napsala jich šest. Od přelomu 80. a 90. let píše prózy.

Spolu s několika dalšími umělci byla označena za zrádkyni, když vystoupila proti ruské účasti v konfliktu na Ukrajině.

ČTK, ČRo, Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme