Brzy tady budeme mít dětské diabetiky druhého stupně způsobené obezitou, varuje lékař

28. duben 2016

Počet lidí nemocných cukrovkou u nás pořád roste. Jaké jsou příznaky onemocnění? Můžou matky ovlivnit vznik nemoci v těhotenství? Odpovídá lékař 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK Martin Prázný.

Počet lidí nemocných cukrovkou (Diabetes mellitus) u nás stále roste. Aktuální čísla hovoří až o 8% výskytu v populaci. Dalších asi 200 000 lidí o svém onemocnění vůbec neví. Navíc tu je ještě prediabetes (tj. velmi vysoké riziko budoucího rozvoje). Suma sumárum jde o problém zhruba 15 % Čechů.

Obžerství

Podle lékaře Martina Prázného je to způsobeno změnou našich životních návyků. Máme méně pohybu, víc hyperkalorické stravy. Roste i počet autoimunitních chorob. A populace stárne. Přecpává se ale už i generace těch nejmladších.


Příznaky:
únava, ospalost, žízeň, časté močení, dítě může mít oschlé rty a jazyk v případě dehydratace (ale jde o bouřlivý, rychlý projev)

„Obávám se, že brzy tady budeme mít dětské diabetiky druhého stupně způsobené obezitou.“ Diabetes prvního stupně vzniká nedostatečnou produkcí inzulinu slinivkou. Diabetes druhého typu sníženou citlivostí tkání k inzulinu.

Pacient musí spolupracovat

Léčba diabetiků prvního stupně bývá velmi účinná, pokud se v dětství nezanedbávala. „Pokud ano, přichází těžké komplikace, které zkracují délku života.“ Nemocní si musí píchat inzulin do těla podle aktuální hladiny cukru v krvi. Byť jen jedno opomenutí je může stát návštěvu JIP.

U diabetes druhého typu je to jiné. I když jsou nemocní léčeni inzulinem, můžou ho vysadit třeba i na měsíce. „Přežijí to. Následky ale přijdou časem v podobě vážných komplikací.“ Mezi ně patří takzvaná diabetická noha, slepota, vysoký krevní tlak a podobně.

Počet případů diabetické nohy a počet amputací

Může za to dědičnost?

O diabetes toho lékaři ví docela hodně. Ale ne vše. Třeba to, že je cukrovka prvního typu obvykle dědičná. Nebo že některé virové infekce matky v těhotenství mohou vyvolat větší náchylnost dítěte ke vzniku nemoci.

„Taky už víme, že se na jejím vzniku podílí vlivy vnějšího prostředí. Jaké, to nevíme,“ dodává Martin Prázný s tím, že i u cukrovky II. typu hraje hlavní roli genetika. Prim má pak hlavně správná životospráva.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio