Třetí nejbohatší investor prodal akcie Applu. Firma následně na burze ztrácela 3 procenta

Třetí nejbohatší investor světa Carl Icahn prodal všechny své akcie v Applu. Rozhodl se tak kvůli problémům technologické společnosti na čínském trhu. Podle analytiků si Icahn navíc našel další firmu, která mu vydělá miliardy. Cenné papíry Applu po jeho prohlášení prohloubily své ztráty a odepisují si téměř tři procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společnost Apple hlásí nižší výdělky

Společnost Apple hlásí nižší výdělky | Zdroj: Reuters

Osmdesátiletý Carl Icahn je 43. nejbohatším člověkem planety. Nejdřív měl pověst bezohledného nájezdníka, tedy člověka, který násilně přebírá a vysává společnosti. Potom se z něj stal aktivistický a oslavovaný investor.

Jeho praktiky jsou ale velmi tvrdé. „Pokud investoři jako pan Icahn koupí dost velký podíl na to, aby byl schopný ovlivňovat dění ve firmě, tak potom je velmi agresivní,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

„Velmi agresivní, co se týče vedení managementu, vyplácení dividend, zpětných odkupů akcií a investičních strategií firmy. Takže oni přijdou z čistého nebe a najednou začnou rozhodovat, protože si to prostě koupí,“ vysvětlil.

Trumpův případný ministr financí

Jeho podnikatelské praktiky, které ve firmách a mezi zaměstnanci mnohdy budí hrůzu, vynesly Carlu Icahnovi 17 miliard dolarů. Ke jmění mu dopomohly správné investice. Téměř všude, kam se rozhodl investovat, se mu dařilo.

Jedním z povedených obchodů byla i koupě podílu ve společnosti Netflix. Za necelé tři roky na ní vydělal skoro 40 miliard korun.

Podobně zdařilé bylo i pořízení části eBay a procentního podílu právě v technologické společnosti Apple. Investice mu vynesla skoro dvě miliardy dolarů.

Carla Icahna oslovil i kandidát na republikánskou prezidentskou nominaci Donald Trump, který by ho v případě svého zvolení do úřadu prezidenta Spojených států rád zaměstnal jako ministra financí. Investor jeho nabídku neodmítl.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme