Policie obvinila lídra krajně pravicové Národní demokracie Bartoše z trestných činů proti lidskosti

Pražská policie obvinila předsedu krajně pravicové Národní demokracie Adama Bartoše ze třech trestných činů proti lidskosti. Podle policie se jich dopustil obsahem knih a dalších písemností, které vydával, a ve svých projevech. V těch údajně úmyslně podněcoval k nenávistí vůči Židům, obdobně si počínal i vůči imigrantům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odjezd českých policistů do Maďarska

Odjezd českých policistů do Maďarska | Foto: Filip Jandourek

„I svoboda slova má své mantinely,“ uvedl na stránkách policie její pražský mluvčí Tomáš Hulan.

"Bartoš je obviněn ze třech trestných činů proti lidskosti. Jedná se konkrétně o hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia," upřesnil Hulan.

Bartoše policie zadržela ve čtvrtek dopoledne, noc strávil ve vazební cele. Dnes v poledne byl propuštěn. V případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení.

Policie podle Hulana zvažovala na Bartoše uvalit vazbu, což se nakonec nestalo, protože prý Bartoš slíbil, že nebude v protiprávním jednání pokračovat.

Činy Bartoše a Národní demokracie se policie zabývala už několikrát. V současnosti předsedu vyšetřuje policie kvůli tomu, že na březnové demonstraci proti islamizaci vyzval k potrestání politiků „trestem nejvyšším.“

Bartoš i bývalý místopředseda Národní demokracie Ladislav Zemánek byli také v březnu nepravomocně potrestáni roční podmínkou za své loňské počínání u pomníčku Anežky Hrůzové, zavražděné v roce 1899.

U hrobu Bartoš se Zemánkem zanechali ceduli, na kterou mimo jiné napsali: „Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena.“

Z vraždy Hrůzové byl obviněn a poté za ni odsouzen Žid Leopold Hilsner. Případ vyvolal vlnu antisemitismu, známou jako hilsneriáda, proti níž bojoval i Tomáš Garrigue Masaryk.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme