Při pádu helikoptéry v Norsku zemřelo 13 lidí. Mezi oběťmi je i Brit a Ital

Pád helikoptéry nedaleko norského Bergenu nepřežil nikdo z 13 lidí na palubě. Podle agentury Reuters to oznámila norská police. Mezi oběťmi je i jeden Brit a Ital. Ostatní byli Norové. Záchranáři oznámili ukončení akce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři na místě pádu vrtulníku na norském ostrově Turöy pátrají po pohřešovaných

Záchranáři na místě pádu vrtulníku na norském ostrově Turöy pátrají po pohřešovaných | Zdroj: ČTK

Vrtulník dopadl na malý ostrov Turöy asi 25 kilometrů západně od Bergenu a následně explodoval. Na palubě bylo údajně 11 pasažérů a 2 členové posádky.

„Všichni lidé na palubě podle všeho zahynuli," uvedl policejní představitel Terje Magnussen, který koordinoval pátrací akci.

Dosud se podařilo najít 11 těl. Totožnost nalezených obětí zveřejněna nebyla. Podle listu Aftenbladet byl stroj na cestě z ropné plošiny Gullfaks B, kterou provozuje koncern Statoil, na letiště v Bergenu.

Norský úřad pro civilní letectví oznámil, že zřícený vrtulník je dvoumotorový Eurocopter EC225. Pro model, který měl už v roce 2012 problémy s převodovkou, vydal do vysvětlení příčin nehody zákaz létání.

Podle svědka ještě před zřícením od helikoptéry odletěl rotor.

Norská premiérka Erna Solbergová na svém twitterovém účtu pád helikoptéry označila za strašný. Norský král Harald V. v reakci na neštěstí zrušil se svou ženou Sonjou účast na oslavě sobotních 70. narozenin švédského krále Carla XVI. Gustafa. Stejně se rozhodl i korunní princ Haakon Magnus.

ČTK, Reuters, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme