Mrazy zničily velkou část úrody ovoce, meruňky možná nebudou. Pomrzlo i víno

Vlna mrazů, která od neděle postupně zasáhla celé Česko, zničila ovocnářům velkou část úrody. Pomrzlé jsou hlavně sady peckovin, české meruňky možná vůbec nebudou. U hlavního ovocného druhu jabloní se rozsah poškození teprve ukáže. Mrazy poškodily ovocné sady v celé střední Evropě. Vinaři na jižní Moravě mluví o miliónových ztrátách, úroda bude nižší a vína tak méně.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomrzlé výhonky révy ve vinohradu ve Velkých Bílovicích

Pomrzlé výhonky révy ve vinohradu ve Velkých Bílovicích | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„Letošní mrazy byly výjimečné svou délkou, kdy mrzlo pět dnů po sobě a mrazová vlna tak působila velmi dlouho,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Nevyloučil, že by se rozsah škod z mrazů mohl blížit roku 2011, kdy květnové mrazy částečně nebo úplně poničily zhruba 10 a půl tisíce hektarů sadů, tedy asi 60 procent všech výsadeb v Česku. Sklizeň ovoce tehdy byla nejnižší za posledních 50 let.

Mrazy letos zasáhly vedle meruněk hlavně třešně, broskve a švestky. Nejvíce byla zasažena Morava, kde bylo kvetení nejdále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vinaři ve Velkých Bílovicích sčítají škody po dubnových mrazech

Předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný hovoří o ztrátách úrody mezi 50 a 100 procenty. Mírnou výhodu podle něj mají pěstitelé z chladnějších poloh, kde ještě nebyly stromy tolik nakvetlé. Bez větších škod by také vlnu mrazů mohly přestát pozdní odrůdy třešní a švestek, které do květu teprve půjdou.

S o 20 až 30 procent nižší úrodou počítají vinaři na jihu Moravy. Ztrátám se podle nich nedalo zabránit. Jakákoliv ochrana je příliš drahá a některá i neúčinná. Vína ročníku 2016 proto bude výrazně méně.

„Jeden jediný výhon z deseti oček zůstal zdravý, to znamená 90procentní poškození,“ stěžuje si majitel vinohradu ve Velkých Bílovicích František Mádl. „Máme 14 hektarů, pro nás je to jen v hroznech milion korun, které vyletěly komínem,“ dodává.

Opatření proti pomrznutí jsou drahá

Pomrzlá vinná réva ve Velkých Bílovicích | Foto: Štěpánka Kadlečková

Zabránit největším ztrátám se například ve Francii snaží rozděláváním ohňů. Teplý vzduch pak pomocí ventilátorů vhánějí mezi řádky.

Další možností je keře pokropit vodou, která zmrzne, a ledová krusta révu před mrazem ochrání. Podobná opatření jsou však velmi nákladná a v Česku je používá jen málokdo.

„Nemáme technické vybavení, jaké mají v Burgundsku nebo v severní Itálii. Někteří vinaři používali rosiče, ale mráz byl tak hluboký, že to nepomohlo a vinohrady jsou poškozeny na 90, na 100 procent,“ konstatuje majitel vinohradu František Mádl.

I když vinaři nešetří peprnými a ostřejšími výrazy, shodují se, že zdražovat, pokud to nebude nezbytně nutné, nechtějí.

Ráno mrzlo skoro v celém Česku. Na Šumavě bylo -15 stupňů Celsia

Číst článek

Také technická zařízení k ochraně ovocných sadů, například protimrazové závlahy, svíce či promíchávání vzduchu pomocí ventilátorů či vrtulníků, jsou velmi nákladná.

Jejich účinnost je zároveň omezená, k závlahám je potřeba velký objem vody a zařízení k promíchávání vzduchu jsou účinná jen u mrazů do minus dvou stupňů Celsia. Komerční pojišťovny nabízejí pojištění proti mrazům v omezené míře jen pro jabloně.

ČTK, dab, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme