Do francouzských ulic vyšlo 170 tisíc lidí. Protestovali proti reformě zákoníku práce

Ve Francii protestovali především mladí lidé proti reformě zákoníku práce a sociální nerovnosti ve společnosti. Do okolí pařížského náměstí Republiky se vydali už ve čtvrtek. Podle odhadů policie se protestů zúčastnilo asi 170 tisíc demonstrantů. Organizátoři akce mluví až o půl milionu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté během demonstrace kvůli agresivnímu chování zatkli desítky lidí

Policisté během demonstrace kvůli agresivnímu chování zatkli desítky lidí | Zdroj: Reuters

Policisté v noci na dnešek kvůli násilnostem zatkli v Paříži 24 lidí. Někteří demonstranti se chovali agresivně. Házeli po nich kameny a zapalovali auta.

Protestovat vyšli lidé i v dalších městech. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil, že po celé zemi bylo zatčeno celkem 124 lidí a 24 policistů je po střetech s demonstranty zraněných. Tři z toho údajně velmi vážně.

Kritikům na novém zákonu vadí především tři body. Jedním z nich je fakt, že by nově stanovoval maximální výši odstupného v případě propuštění zaměstnance.

Zmírnily by se také podmínky pro propouštění z ekonomických důvodů a zaměstnavatelé by nemuseli tak striktně dodržovat kratší 35hodinový pracovní týden, který v roce 2000 prosadili socialisté.

Volání po přepracování návrhu

Reforma by navíc umožnila, aby ve výjimečných případech mohli zaměstnanci pracovat až 60 hodin týdně. Účastníci protestů proto požadují změnu připravovaných úprav.

„Chceme vládě a parlamentu říct, že zůstaneme odhodlaní. Chceme, aby politici návrh zákona kompletně přepracovali. To se zatím nestalo. Vláda sice udělala nějaké ústupky, ty ale nejsou dostatečné," prohlásil Jean-Claude Mailly, šéf odborové organizace Force Ouvriere.

Francie se aktuálně potýká s rekordní nezaměstnaností. Podle údajů Eurostatu se v únoru pohybovala okolo 10,5 procenta. To znamená, že bez práce bylo asi 3,6 milionu lidí. Meziročně se jejich počet zvýšil o víc než 2 procenta.

Francouzský prezident Francois Hollande už dřív slíbil, že pokud se nepodaří nezaměstnanost do příštího roku snížit, nebude už podruhé na prezidentské křeslo kandidovat.

Lidé v Paříži protestovali proti reformě zákoníku práce | Foto: Reuters

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme