Život s opojně krásnou grafikou. Jiří Anderle míří k osmdesátinám a chystá retrospektivní výstavu

29. duben 2016

Pražská Galerie Hollar zve na výstavu připravenou u příležitosti 80. narozenin světově proslulého českého grafika a malíře Jiřího Anderleho. Ukazuje sbírku umělcových prací, kterou shromáždil galerista Martin Zeman. Výstava prezentuje výhradně dnes už velmi vzácné původní grafické listy, nikoliv pozdější dotisky. Navštívit ji můžete do 22. května.

Jiří Anderle se už v 60. letech minulého století zařadil mezi špičku světové grafiky. Bravurně zvládl škálu grafických technik počínaje leptem přes suchou jehlu, mezzotintu či měkký kryt až ke kombinovaným technikám. Jeho hlavním tématem se stala lidská tvář v proměnách času, kontrasty dobra a zla, života a smrti, krásy i hrůz válečných konfliktů.

03618513.jpeg

Dialog se starými mistry„Měl jsem štěstí,“ říká o své cestě ke grafickým technikám Jiří Avderle. Pozitivně vzhledem ke svým počátkům hodnotí výtvarné vzdělání, které získal na střední grafické škole: „prakticky jsme prošli nejen grafické techniky, ale i základní umělecká řemesla jako knihvazačství, sazbu knihtisku a podobně. Učil nás například žák Maxe Švabinského Jaroslav Vodrážka, takže, co víc si mohl člověk přát?“ Z dob svých studií na Akademii výtvarných umění především Jiří Anderle vzpomíná na pedagogické, ale i osobní působení Ladislava Čepeláka: „to byl mistr pedagog grafické techniky a hlavně nás jako žáky dokázal stimulovat k práci.“

03618505.jpeg

Do roku 1986 se Jiří Anderle věnoval velkým grafikám, v posledním období se zabývá jen malbou a připravuje se na svoji retrospektivní výstavu, která bude instalována v pražském Obecním domě: „takže teď jsem v horečnatých přípravách této výstavy, která bude zahájená 16. září. Potom se těším, že zase zasednu a budu dělat grafiku, protože ta je pro mne opojně krásná.“ Letos 14. září oslaví Jiří Anderle osmdesáté narozeniny.

Spustit audio