Iráčtí uprchlíci, kteří z Česka odešli do Německa, se odvolali proti vyhoštění zpět

Termín navrácení skupiny křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří v České republice stáhli své žádosti o azyl a odešli do Německa, není znám. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) dnes ČTK sdělil, že Iráčané se proti vyhoštění zpět do Česka odvolali k německému správnímu soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

„Proti nařízení o předání byla v řádném termínu podána žaloba," řekla Edith Avramová z BAMF. „Rozhodnutí příslušného správního soudu ještě nepadlo. Žádný termín předání proto nebyl stanoven," dodala.

Uprchlíky z Iráku letos přivezl do Česka Nadační fond Generace 21. Na začátku dubna se ale 25 z nich vydalo do Německa, kde je tamní policisté několik kilometrů za hranicemi zadrželi.

Německá policie je chtěla krátce poté vrátit zpět, nakonec ale svou žádost o předání stáhla s odůvodněním, že uprchlíci požádali v Německu o azyl. Později ale německé úřady vyzvaly Česko, aby si je převzalo zpět. Ministerstvo vnitra souhlasilo.

Po předpokládaném návratu do Česka budou uprchlíci umístění do detenčního zařízení. Může je čekat následné vyhoštění do Iráku, nebo si mohou znovu požádat o azyl. Případnou žádost by pak musely posoudit úřady.

Odjezd této skupiny uprchlíků měl v ČR vážný dopad na celý projekt přesídlování běženců z míst postižených válkou. Program na přesídlování křesťanských běženců byl nejprve pozastaven, vláda pak rozhodla o tom, že nebude pokračovat.

Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo dorazit 153.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme