Americká armáda potrestá 16 vojáků za loňský nálet na nemocnici v Afghánistánu

Americká armáda zpřístupnila veřejnosti výsledky vyšetřování říjnové mise v Afghánistánu, při které přišlo o život 42 lidí včetně pacientů nemocnice organizace Lékaři bez hranic (MSF). Podle armádních vyšetřovatelů mohla za tragický omyl lidská chyba i selhání techniky. Armáda oznámila, že za operaci potrestá 16 vojáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký generál Joseph Votel muví naTK o výsledcích vyšetřování náletu na kliniku v Afghánistánu

Americký generál Joseph Votel muví naTK o výsledcích vyšetřování náletu na kliniku v Afghánistánu | Zdroj: Reuters

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že za útok na nemocnici organizace Lékaři bez hranic mohl lidský faktor, chyby v postupu celé vojenské operace i selhání techniky. Nikdo z posádky bombardérů prý nevěděl o tom, že shazuje bomby na nemocnici.

Generál Joseph Votel, šéf centrálního velení americké armády, potvrdil, že nemocnice byla na seznamu budov, které byly vyloučené ze všech úderů a operací, nicméně posádka bojového letadla neměla k těmto údajům přístup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americká armáda zpřístupnila veřejnosti výsledky vyšetřování říjnové mise v Afghánistánu, při které přišlo o život 42 lidí včetně pacientů nemocnice organizace Lékaři bez hranic

Posádka bombardéru AC-130, který patří v americkém letectvu ke zbraním schopným páchat největší škody, měla podle armády za úkol zasáhnout velící centrum Talibanu v budově, která stála asi 400 metrů od nemocnice organizace Lékaři bez hranic.

Podle vyšetřovatelů měli navigátoři ale problém s naváděcími senzory, posádka se proto spolehla na vizuální identifikaci cíle a zaútočila na nemocnici, i když z ní nepřicházela žádná střelba nebo nepřátelská aktivita.

Americká armáda dnes potvrdila, že 16 potrestaných vojáků, mezi nimiž jsou i příslušníci speciálních jednotek a jeden důstojník v hodnosti generála, nečelí trestnímu stíhání, jen administrativním trestům.

Mimosoudní potrestání zahrnuje udělení oficiální důtky či pozastavení služby, což podle odborníků může znamenat de facto konec vojenské kariéry.

MSF: Incident musí vyšetřit nezávislý orgán

Lékaři bez hranic incident označují za válečný zločin a požadují, aby případ vyšetřila Mezinárodní humanitární vyšetřovací komise (IHFFC).

„Vítáme zveřejnění výsledků vyšetřování. Nicméně my od začátku voláme po nezávislém vyšetření. Důvodem je to, že když incident vyšetřuje jedna z bojujících stran, která ho způsobila, nevěříme tomu, že to může být skutečně nezávislé a objektivní,“ uvedl ředitel české pobočky organizace Lékaři bez hranic Pavel Gruber.

Připomněl, že bezprostředně po útoku se vysvětlení Spojených státu den po dni lišilo. „Každý den přicházeli s jiným vysvětlením, což není z našeho pohledu úplně věrohodné. Takže pokud se máme skutečně dozvědět pravdu, musí vše vyšetřit nezávislý orgán. Ani afghánská vláda, ani armáda USA, ale někdo nestranný,“ dodal.

Nemocnice v Kunduzu, která byla bombardovaná, podle něj zatím nebyla obnovena. „Právě z toho důvodu, že potřebujeme vědět, co se stalo a mít ujištění, že se to nebude opakovat,“ zdůraznil Gruber.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme