Výroba individuálních léků v lékárnách klesá, loni to bylo oproti roku 2009 o 15 procent

Lékárny připravují čím dál méně léků přímo pro individuální potřeby pacienta. Podle údajů největší Všeobecné zdravotní pojišťovny loni vyrobily o patnáct procent takových přípravků méně, než v roce 2009. Většina lékařů totiž předepisuje léky, které jsou běžně na trhu dostupné. Přípravky smíchané přímo v lékárenské laboratoři přitom mohou být účinnější a bez chemických konzervantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna, ilustrační foto

Lékárna, ilustrační foto | Foto: Andrea Kratochvílová

Nejčastěji lékárna vyrábí různé mastičky, čípky nebo roztoky pacientovi na míru. Využívají to hlavně kožní lékaři, ale také chirurgové, gynekologové nebo praktici pro děti i dospělé.

„Vyrábíme to podle receptů, jak to napsali lékaři. Většinou se to vyrábí proto, aby tam byla ta silnější účinná látka, která není normálně dostupná,“ vysvětluje magistra Jana Kohoutová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klesá počet léků, které namíchají lékárníci pacientovi na míru. Důvody zjišťovala Iveta Vávrová

Lékárníci jsou podle ní schopni připravit některé méně složité léky, které na českém trhu dočasně chybí. Například antibiotické masti nebo zásypy. „Lékárna je schopná je vyrobit, ale určitě v omezeném množství,“ říká.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv lékárny každý měsíc vyrobí zhruba 150 tisíc přípravků, které namíchají lékárníci pacientovi na míru. Nejčastěji jde o masti, čípky nebo různé roztoky pro kožní ale i onkologická onemocnění.

„Co se týče individuální přípravy léčivých přípravků, tam dochází k útlumu. Počty neustále v absolutní hodnotě mírně klesají. Nicméně jsou některé oblasti, které se třeba rozvíjejí. Jako například cytostatická léčba nebo speciální infuzní roztoky a podobně,“ vysvětluje ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

To, že výroba individuálních léků rok od roku klesá, potvrzují i údaje Všeobecné zdravotní pojišťovny. „V roce 2009 to bylo zhruba milion 530 tisíc přípravků, zatímco v roce 2015 to bylo přibližně milion 330 tisíc přípravků. Čili je tam pokles zhruba o 200 tisíc,“ popisuje mluvčí VZP Oldřich Tichý

Důvodem poklesu je větší výběr z průmyslově vyráběných léků, které jsou komerčně dostupné. U kožních lékařů je to jinak.

„Pacienti mohou být alergičtí na pomocné nebo konzervační látky, které jsou v běžných hromadně vyráběných léčivých přípravcích zastoupené,“ říká Michaela Bažantová z České lékárnické komory.

„A řada kožařů dává přednost individuální přípravě právě proto, že určují, jaká účinná látka má v léčivém přípravku být, v jaké koncentraci. Většinou míchají tyto účinné látky do jednoho přípravku,“ vysvětluje dál.

Tradiční lékárny pak dokáží vyrobit takové léky nejpozději do druhého dne.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme