Novela by měla upravit paliativní péči. Pojišťovny ji zatím neproplácejí

Starých lidí, kteří žijí v domovech pro seniory i několik let a potřebují pomoc, přibývá. Personál se jim snaží v souladu s přáním rodiny a jich samotných poskytnout péči až do konce, takzvanou paliativní péči. Ta ale podle ministerstva práce a sociálních věcí není legislativně upravena. Změnu podle úřadu přinese připravovaná novela zákona o sociálních službách, která určí, za jakých podmínek člověk může dožít v pobytovém zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacientka v nemocnici (ilustrační foto)

Pacientka v nemocnici (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na novele ministerstvo práce spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví. „Příprava zákona je plánována na tento rok a účinný by mohl být v průběhu roku 2017,“ říká mluvčí resortu zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paliativní péči zatím pojišťovny domovům pro seniory neproplácejí, novela zákona o sociálních službách by to mohla změnit

Pobytová zařízení poukazují na to, že jsou finančně znevýhodněná. Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž platí za ošetřovací den na jednoho pacienta v léčebně dlouhodobě nemocných až 1500 korun.

V pobytových zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory, se platí za výkony. Například za podání léku je to podle platného sazebníku 54 korun, za podání infuze v rozmezí 60 minut 352 korun.

„Pojišťovnám šetříme neskutečné peníze za to, že člověk dožívá tady a ne třeba v léčebně dlouhodobě nemocných. Tu péči nám ale nikdo nezaplatí,“ říká vedoucí péče o klienty Domova pro seniory v Jičíně Martina Janatková.

„Nám pojišťovna zaplatí, pokud vykážeme třeba podání infuze, čas sestry při podání výkonu, léku. Ale opravdu je to úplně v jiných parametrech než třeba ty léčebny.“

Smrt patří k životu

„Všichni jsme měli představu, že sem lidi přijdou, nebudou se stěhovat. Že tady budou moci umřít a rodiny je budou moci doprovodit a my budeme s nimi,“ popisuje ředitel domova Tomáš Kolátor.

Jičínský Domov pro seniory dlouho hledal lékaře. „To je klíčová osoba. Doktor musí vysvětlit rodinám, že je to stáří a toho člověka není potřeba nikde hospitalizovat,“ vysvětluje Kolátor.

„My jsme hodně vedení k tomu, že s nemocí bojujeme a vždycky musíme zvítězit. A dnes už hodně lidí ani nevidí přirozenost života a že i smrt k němu patří,“ dodává Janatková.

Eva Rajlichová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme