Rodný domek Františka Křižíka v Plánici je muzeem jeho světových vynálezů

2. květen 2016
Česko – země neznámá

Co vás napadne, když se řekne František Křižík? Oblouková lampa, vodní elektrárny, elektrická dráha? Český vynálezce a pokrokový průmyslník v elektrotechnice se narodil v Plánici na Klatovsku v Plzeňském kraji, v malém nenápadném domku. Dnes je v něm vskutku originální muzeum světového významu.

Zvenku citlivě zrekonstruovaný roubený domek je uvnitř plný všemožných elektro vynálezů z přelomu 19. a 20. století. Těžko by dnes Františkovy rodiče poznaly svoji původní světnici.

Vévodí jí obrovská oblouková lampa, její zdokonalená verze, která Františka Křižíka proslavila. Taková lampa, kterou dnes můžete vidět rozsvícenou v Plánici, je jednou ze dvou jediných funkčních exponátů, které se u nás dochovaly. Druhou vystavuje Západočeské muzeum v Plzni.

V Křižíkově rodném domku má ale její umístění lepší atmosféru. Lampa je totiž napojená na energetické soustrojí, které Křižík v roce 1901 nainstaloval v elektrárně v Čachrově na Šumavě. První svého druhu v tehdejším Rakousko-Uhersku. Skládá se z dynama, olejového regulátoru otáček a rozvodné desky.

Muzeum Františka Křižíka v Plánici na Klatovsku

František Křižík se k vývoji obloukové lampy, ve které by se automaticky posouvaly uhlíky, odhodlal po návštěvě světové výstavy v Paříži. Po několika letech usilovného zkoumání a vynalézání se mu to skutečně podařilo v plzeňské dílničce. Rázem ho díky jeho vylepšené verzi znal celý svět. Jeho lampy svítily podle délky uhlíků 8 až 12 hodin.

Od lampy až po tramvaj

Za peníze, které Křižík získal prodejem patentu na obloukovou lampu, nechal postavit velké elektrozávody v pražském Karlíně. Z této epochy jsou známy jeho aktivity v oblasti vodních turbín, ale také elektrických tramvají nebo pilotní projekt elektrické dráhy na stejnosměrný proud na trati Tábor – Bechyně v jižních Čechách.

První Křižíkova turbína k vodní elektrárně začala vyrábět proud v roce 1901 v Čachrově

Ale zpátky do muzea Františka Křižíka v Plánici. Rozhodně nečekejte nudnou expozici. Muzeum je plné zvuků, pohybu a světla. A chystá se ještě jedna velká novinka. Na dvorku před chalupou by měla brzy stát zrekonstruovaná elektrická tramvaj z jeho dílny, takzvaná primátorka.

V Plánici si svého slavného rodáka všichni váží. Čestné občanství získal už v roce 1913. Muzeum Františka Křižíka je otevřeno od dubna o víkendech, od června každý den kromě pondělí.

Technik, vynálezce, průkopník elektrotechniky a velký průmyslník František Křižík by měl z využití jeho rodného domku v Plánici jistě radost. Jaké překvapení by ale asi tramvaj na dvorku vzbudila ve tvářích jeho rodičů, to si můžeme jen domýšlet.

autor: Pavel Halla
Spustit audio