V Česku by letos i díky klesající nezaměstnanosti měly rychleji růst platy

Díky nízké nezaměstnanosti budou v Česku letos podle ekonomů rychleji růst platy. V Česku nemá práci podle metodiky Eurostatu 4,1% lidí. To je nejmíň ze všech zemí Evropské unie. Podle ekonomů to mimo jiné znamená i to, že firmy stále hůř shánějí novou pracovní sílu a budou ji tedy muset líp zaplatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba - pracovníci

Stavba - pracovníci | Foto: Comstock Images

Jak rychle porostou platy v ČR v soukromé sféře, bude záležet na vyjednávání v jednotlivých sektorech a podnicích, ve veřejné sféře je samozřejmě na rozhodnutí vlády. I tak mají zaměstnanci velmi dobré vyhlídky na růst platů.

Nebude se to však pravděpodobně týkat pouze dlouhodobě nedostatkových profesí, jako jsou v Česku svářeči nebo IT specialisté. Ekonomové se shodují na tom, že mzdy budou růst v celé ekonomice.

Nezaměstnanost klesá v celé Evropské unii. V jejich zemích nemá práci v průměru necelých 9 procent lidí, což je nejlepší výsledek za posledních 7 let.

V Česku nebo třeba v Německu je nezaměstnanost velmi nízká, naopak v Řecku a Španělsku stále nemá práci víc než pětina lidí.

Z hlediska dynamiky hospodářství je ale důležitý trend a ten je jasný: nezaměstnanost klesá, což platí i pro důležité ekonomiky, jako je Francie nebo Itálie.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme