Obama na své poslední večeři s novináři vtipkoval o svých nástupcích

Americký prezident Barack Obama vystoupil na své poslední tradiční večeři s novináři. Glosoval dění na americké politické scéně a vzal si na paškál své možné nástupce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama Obama na tradiční večeři s novináři opět vtipkoval

Americký prezident Barack Obama Obama na tradiční večeři s novináři opět vtipkoval | Zdroj: Reuters

Hlavním terčem Obamových žertů se stal republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump. Obama třeba na oko vyzdvihl miliardářovy zkušenosti v zahraniční politice, které získal díky pravidelným setkáním se světovými lídry jako jsou Miss Švédska nebo Miss Argentiny.

Miliardář totiž dlouho vlastnil soutěž Miss Universe. Trump sám na večeři nedorazil a ani kvůli tomu ho prezident neušetřil:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavním terčem Obamových vtípků byl Donal Trump, říká Ondřej Klapal

„Je snad pro Trumpa tahle večeře nevkusná? Co místo toho může dělat? Je snad doma a jí Trumpův Steak? Nebo nadává na Twittteru Angele Merkelové? Co teď může dělat?," ptal se Obama.

Obama narážel na večeři z roku 2011, kdy si taky spolu s komikem Sethem Meyersem dělali z Trumpa legraci. Mluvili o něm třeba jako o politickém šarlatánovi s nekontrolovatelným egem a s mrtvou liškou přilepenou na hlavě.

Miliardář na ně tehdy jen upřeně zíral a druhý den o komikovi řekl, že nemá talent.

Do hledáčku amerického prezidenta se dostal i Bernie Sanders, který se taky večeře zúčastnil. Pětasedmdesátiletého senátora z Vermontu nazval novou tváří Demokratické strany a pohoršil se nad tím, že se Sanders distancuje od jeho politiky. Americký prezident řekl, že to není něco, co by se dělalo vlastním soudruhům.

Barack Obama si umí udělat legraci i sám ze sebe. Tentokrát narážel třeba na svou nedochvilnost nebo černošský původ.

Kdyby prý někdo pochyboval o tom, jestli je dostatečný černoch, tak připomněl, že se nedávno ve Velké Británii setkal s královnou, viděl Shakespearovu hru a hrál golf s Davidem Cameronem.

Obama také připomenul, že už ve funkci brzy končí a dal najevo, že nepochybuje o tom, kdo ho v Bílém domě vystřídá.

„Příští rok touhle dobou už bude na mém místě stát někdo jiný. A můžeme jen hádat, která to bude." Žena je mezi kandidáty obou hlavních amerických stran jen jediná - Hillary Clintonová.

V závěru Obama ocenil svobodný tisk a prohlásil, že chce pronést už jen dvě slova. „Obama pryč,“ řekl a odložil mikrofon.

mkp, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme