Rowlingové vychází v češtině další detektivka, kterou napsala pod jménem R. Galbraith

Joanne Rowlingová už není jen autorkou Harryho Pottera. Úspěchy sklízí i jako Robert Galbraith, což je pseudonym, pod kterým vydává detektivní příběhy. Ten třetí v řadě se jmenuje „Ve službách zla“ a právě dnes vychází v češtině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská spisovatelka  J.K.Rowlingová

Britská spisovatelka J.K.Rowlingová | Zdroj: Reuters

Rowlingová je bestsellerová autorka především díky knihám o Harrym Potterovi. Sedmidílné série se prodaly stovky milionů výtisků a na motivy těchto knih vzniklo hned osm filmů.

Všudypřítomné slávě se Rowlingová alespoň na chvíli vyhnula – když napsala svojí první detektivku Volání kukačky, vydala jí pod pseudonymem Robert Galbraith.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o detektivkářském já spisovatelky J. K. Rowlingové natočila redaktorka Klára Fleyberková

„Vytvořila si novou identitu, která jí umožnila setřást ze sebe všechno, s čím byla do té doby spojována a díky tomu mohl naspat úplně jinou knihu,“ říká britsko-australský literární editor Jason Steger. „Anonymita jí pomohla se osvobodit od předchozích děl,“ dodává.

Kdo je skutečným autorem knihy Volání kukačky se odhalilo záhy. Zájem o ni pak raketově stoupl a dlouho nebyla vůbec k dostání.

Překvapilo to tehdy i Václava Kadlece, ředitele společnosti Albatros Media, který autorku vydává v češtině.

„To bylo v létě, já jsem byl někde v autobusu, v neděli odpoledne jsem si četl na mobilu zprávy a zrovna se začala šířit informace o tom, že titul vydaný pod pseudonymem několik měsíců předtím je titul napsaný paní Rowlingovou. V ten moment my jsme samozřejmě reagovali,“ vzpomíná.

Napínavé příběhy detektiva Cormorana Strika tak vycházejí i v Česku. Dnes se začíná prodávat třetí z nich. Tentokrát jeho asistentka Robin dostane poštou useknutou ženskou nohu. Kdo ji poslal a proč, se čtenáři dozví v knize Ve službách zla.

Joanne Rowlingová / Harry Potter | Foto: Český rozhlas

ČRo, Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme