Zájem o biovýrobky v Česku roste. Ročně za ně lidé utratí přes dvě miliardy

Přes dvě miliardy korun Češi ročně utratí za výrobky s nálepkou BIO. Vyplývá to ze statistik ministerstva zemědělství. Obliba biopotravin mezi zákazníky stoupá. Zboží prodávají nejen specializované prodejny, ale i supermarkety nebo internetové obchody. A s větším zájmem roste i počet biofarmářů. V současnosti jsou jich po celém Česku tisíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bio, biopotravina, biopotraviny

Bio, biopotravina, biopotraviny | Foto: Filip Jandourek

Petr Křižánek se farmaření věnuje přes osm let. Dnes v jeho stádu běhá sto krav a býků. Aby jeho rodinný podnik na Frýdecko-Místecku mohl mít certifikaci BIO, musel splnit přísné podmínky.

„Nehnojí se žádnou chemií, nepoužíváme žádné postřiky, žádná chemická hnojiva,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se v Česku daří obchodu s bio produkty, natáčela redaktorka Zuzana Švejdová

Ani krmení prý nenakupuje. Zvířata žerou jen to, co pochází z pastvin a luk, které podnik obhospodařuje. „Dokupujeme jen nějaké vitamíny, nějaké minerály, ale opět s certifikátem eko,“ dodává Petr Křižánek.

Nejen bio chov, ale i bio pěstování má jasně daná pravidla. Jejich dodržování každoročně kontrolují inspektoři.

„Platí zákaz použití pesticidů, umělých hnojiv, chemických aditiv a podobně. Pokud jde o chov hospodářských zvířat, mimo jiné jsou chovatelé povinni poskytnout zvířatům výběhy, možnost pastvy, nesmějí se používat preventivně léčivé přípravky, jako jsou antibiotika,“ líčí Jiří Šír z ministerstva zemědělství.

Až po třech letech mohou farmáři dát své výrobky do prodeje.

Rozdíl v ceně i kvalitě

Simona prodává bio zboží přímo v centru Prahy. Každý den obslouží kolem stovky zákazníků. Kromě pečiva nebo kávy je velký zájem také o čaje. A to i přesto, že jsou zhruba třikrát dražší než ty ze supermarketu.

„Když pytlíček rozděláte, tak tam jsou celé byliny, není to prach. Je to možná dražší, ale ta kvalita je někde jinde,“ říká.

Největší cenový rozdíl je u vajec a kuřecího masa. Zatímco jednokilové kuře vyjde i na více než 200 korun, to z konvenčního zemědělství se dá sehnat za necelých 70 korun.

Bio, biopotravina, biopotraviny | Foto: Filip Jandourek

Trend bio výrobků a zdravé výživy potvrzuje i prodavačka Jana. V jejím obchodě prý lidé za nákup utratí v průměru kolem pětistovky.

„Těch zákazníků je čím dál tím víc – lidi se hodně zajímají o to, co jedí. Já bych řekla, že třeba třetina lidí, co sem chodí, vyloženě jde za bezlepkovým produktem. Máme tady bezlepkové pečivo, máme třeba bezlepkové piškoty pro děti, spoustu výrobků z kukuřice,“ říká.

Velký boom podle ní zažívá i takzvaná raw strava, tedy syrové výrobky, které neprošly tepelnou úpravou.

Na raw cukrovinky vsadila i jedna pražská biokavárna. V nabídce má i vegetariánské menu, bezlepkové pečivo nebo také sezónní bio zeleninu.

„Novinkou jsou raw dorty. Ty se nepečou, není v tom žádný živočišný produkt. Jeden kousek prodáváme za nějakých 70 korun. Ale jak vidíte, tak si sem lidi chodí třeba i nakoupit,“ podotýká Jakub, který v kavárně obsluhuje.

I v této kavárně lze nakoupit bezlepkové pečivo. „Máme chleba. Ty malé kousky stojí 60 korun, velký stojí 95. Jsou plněné mrkví, olivami, semínky, pak je ještě také celozrnný,“ dodává Jakub.

Kromě potravin se lidé stále častěji zajímají i o složení kosmetiky. I tady platí přísné podmínky. Zboží nesmí obsahovat konzervanty nebo třeba syntetické látky.

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme