Na hřebenech od Krkonoš po Jeseníky vyroste 11 nových rozhleden

Víc než 80 milionů korun z evropských dotací má přilákat do hor na severu země další turisty. Na hřebeni hor od Krkonoš po Jeseníky se plánuje stavba 11 nových rozhleden, informační centra a další turistická infrastruktura. O dotaci požádají obce prostřednictvím Euroregionu Glacensis v květnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhledna Hýlačka

Rozhledna Hýlačka | Foto: Filip Černý | Zdroj: Český rozhlas

„Rozhlednu bude tvořit tubus větrné elektrárny, okolo něho bude obtočeno schodiště a navrchu bude plošina,“ popisuje jednu z plánových staveb na vrchu Šibeníku nezávislý starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar.

„Včetně infocentra, parkoviště, přístupových komunikací bude rozhledna stát přibližně kolem 11 milionů korun,“ dodává.

V Orlických horách se díky projektu Hřebenovka plánují celkem čtyři nové rozhledny – kromě té novohrádecké se chystají stavby na Feistově kopci v Olešnici, na polské straně Vrchmezí a 19metrová věž má vyrůst i na nejvyšším bodu pohoří na Velké Deštné.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Krkonoších vyroste 11 nových rozhleden, obce na jejich stavbu požádají o evropské dotace. Zjišťoval Jiří Fremuth

„Bude to ocelová konstrukce s dřevěným opláštěním, které by mělo být ošetřeno vysokotlakou impregnací, aby odolávalo povětrnostním vlivům, které na Velké deštné jsou,“ uvádí Alena Křížová, starostka Deštného v Orlických horách.

Celkem projekt Hřebenovka počítá s 11 rozhlednami od Krkonoš po Jeseníky. „Z čehož osm bude opravdu historickým obnovením na místech, kde už původně nějaké rozhledny stávaly,“ říká Jaroslav Štefek, sekretář Euroregionu Glacensis, který projekt zastřešuje.

Rozhledny mají vyrůst i u Vysoké Srbské na Broumovsku nebo za polskou hranicí. V Neratově se také chystá stavba nového mostu přes Divokou Orlici a informační centrum.

Podle Jaroslav Štefka se rozhledny osvědčily – lákají nové turisty a ti podporují místní ekonomiku: „Podle statistiky a sčítání každou rozhlednu navštíví mezi 30 až 60 tisící návštěvníků za rok.“

Do konce listopadu má být jasné, zda projekt Hřebenovka dotaci získá. Všechny plánované rozhledny už mají stavební povolení a postavené by měly být nejpozději v roce 2018.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme