Proč (ne)vstoupit do manželství? Přečtěte si všechna pro a proti

29. duben 2016

Manželství dnes není v kurzu. Přestože s sebou nese řadu finančních výhod, Češi dávají přednost volnému svazku. Ke svatbě je nemotivuje ani narození potomka nebo fakt, že rozvést se v dnešní době je snadné.

Jaké má manželství výhody a nevýhody? Na to jsme se zeptali právníka Jiřího Horáčka.

Stát sezdaným párům fandí. Vnímá ho jako pozitivní institut. „Je to vyšší stupeň partnerského vztahu. A z historického hlediska je manželství vnímáno jako základ státu," říká Jiří Horáček.

Proč se brát

  • máte výhodnější daně

  • snáze získáte úvěr

  • můžete dědit nebo pobírat důchod

  • lékaři vám sdělí zdravotní stav partnera

  • dožijete se až od 10 let více než nesezdaní

Manželé mají daňové výhody. Tou hlavní je sleva na manžela nebo manželku bez příjmů. „Pokud manželství skončí úmrtím jednoho z partnerů, vdova nebo vdovec dětí, i když není žádná závěť," vysvětluje Jiří Horáček. Máte také snazší přístup k úvěrům. Poskytovatelé půjček jsou si vědomi toho, že za to nezodpovídá jeden, ale dva.

„Jako velkou výhodu vidím jednoduchou komunikaci s lékaři. Jako manžel dostanete automaticky zprávu o zdravotním stavu vašeho partnera. Představte si, že se stane dopravní nehoda. Váš partner je v bezvědomí. Pokud nejste sezdaní, těžko budete dokazovat, že jste osoba blízká," uvádí příklad Jiří Horáček.

Proč se nebrat

  • dluhy manžela nebo manželky jsou i vaše

  • rozvod je o něco náročnější než rozchod

  • ženatí a vdané častěji trpí nadváhou

  • vyhnete se závazku

  • u majetku je jasně definované, co komu patří

Společný majetek, to nejsou jenom aktiva, ale i dluhy. „Jakýkoliv dluh padá do společného jmění manželů," upozorňuje Jiří Horáček. Přitom o dluzích nemusíte ani vědět. Často to praskne, až když na dveře zaklepe exekutor.

„Dokud se manželé chovají majetkově zodpovědně, je všechno v pořádku. Jakmile si jeden z nich začne brát tajně půjčky a nesplácí je, je problém," říká Jiří Horáček.

Za takovým počínáním může být jak nezodpovědnost, tak psychická nemoc, gamblerství nebo alkoholismus. Taková situace často končí rozvodem. Ale ani v tomto případě se ten druhý tíže už nastalých dluhů nezbaví. Když se rozvádět nechcete, může vás od budoucích dluhů ochránit soud. „Soudní proces vlastním manželem vztahu moc neprospěje," myslí si Jiří Horáček.

Potížím s dluhy může předejít předmanželská smlouva, která upraví majetkový režim. Můžete se rozhodnout, že žádné společné jmění mít nebudete. „Co se týká dluhů, je potřeba publikovat smlouvu ve veřejném rejstříku. Jinak nebude mít účinek vůči třetím osobám, jako jsou poskytovatelé úvěrů a exekutoři," podotýká Jiří Horáček.

Co nás děsí na manželství?

Manželství je stále vnímáno jako závazek. Především je to právní svazek. Při svatbě se snoubenci svým podpisem stvrzují, že mají povinnosti, závazky, ale také práva. A ještě je k tomu potřeba podpis dvou svědků. Z manželství se také odchází o něco složitěji než z nesezdaného vztahu, I když je to dnes mnohonásobně jednodušší než před třiceti lety. Soudy s rozvody nedělají drahoty a žadatelům jednoduše vyhoví. „K rozchodu vám dnes stačí prakticky sms. Zavoláte tomu druhému nebo mu vyházíte věci z balkonu a je to," říká Jiří Horáček.

Potvrzení, že to bereme vážně

Míra vyššího závazku funguje jako odrazující efekt. Podvědomě vnímáme, že je to významný životní krok. Veřejně se přiznáváme ke vztahu s tím, že ho bereme vážně a chceme, aby nám vydržel. Snažíme se tak o stabilitu a jistotu ve vztahu.

A jaké jsou další plusy manželství? Nově zveřejněné výsledky rozsáhlých výzkumů ukazují, že vdané ženy a ženatí muži jsou zdravější, spokojenější a žijí déle. Navíc méně často podléhají závislostem. Jediným minusem je fakt, že častěji trpí nadváhou.

autor: PRO
Spustit audio