Situaci v OKD vyřeší buď snížení ceny akcií, nebo insolvence, říká Mládek

Vláda po dnešním jednání neupřesnila, jestli bude jednat o odkupu akcií černouhelné společnosti OKD. Kabinet řešil zejména možnosti, jak pomoci propuštěným zaměstnancům firmy. Vlastník OKD, skupina Ad Hoc Group, už dříve avizoval, že pokud se se státem nedohodne, pošle firmu do insolvence. O návrhu na její podání bude vedení OKD jednat v úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD dnes řekl, že podmínkou pro to, aby stát s Ad Hoc Group jednal, je výrazné snížení ceny za akcie. Podle Mládka jsou bezcenné, Ad Hoc Group za ně požaduje v přepočtu více než 3 miliardy korun.

Podle Mládka by navíc musely být za výhodnou cenu nabídnuty i pohledávky OKD, vedle toho by s odkupem musel souhlasit i ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

Mládek dnes připustil, že druhou variantou, která zůstává ve hře, je právě insolvence, která je stále pravděpodobnější – OKD totiž dojde přibližně v půlce května hotovost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v OKD už může vyřešit jen snížení požadavků majitelů firmy vůči státu, nebo insolvence, řekl ministr průmyslu. Více Jan Sábel za hornické odbory a hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda

„Buď vlastníci sníží své požadavky na odprodej bezcenných akcií, které jsou tak za korunu, a za něco málo ty pohledávky, které nějakou cenu mají. Muselo by to být výrazně méně a museli bychom dosáhnout konsenzu i s panem ministrem financí,“ řekl Mládek.

Insolvenci si ale samozřejmě nepřejí odbory, které chtějí, aby OKD dál pokračovala v těžbě.

„S těmito lidmi, kteří vytunelovali celou společnost OKD, zajistili si spoustu miliard korun v rámci dřívějšího vlastníka NWR a neřídí společnost, se rozhodně nedá vyjednávat. To, co dělá společnost Ad Hoc, je naprosté vydírání,“ myslí si předseda odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.

Těžba bude zřejmě pokračovat

Pokud zítra vedení OKD rozhodne o podání návrhu na insolvenci, podnik by podle všeho měl zatím těžit uhlí dál. Podle mluvčího vlastníka OKD, skupiny Ad Hoc Group, Romana Paříka je ukončení těžby až ten nejkrajnější scénář.

„Pokud se nestane, že tam přestane téct voda, že se přestane odčerpávat, to znamená, že nepojede elektřina a odvětrávání, nebo že horníci začnou stávkovat. I když přijde návrh na insolvenci, všichni lidé, kteří tam jsou, musejí pracovat dál, protože jejich smlouvy nezanikají. Insolvence by znamenala třeba možné rychlejší propouštění,“ uvedl.

V podobném duchu dnes mluvil i ministr průmyslu. Mládek zdůraznil, že i v případě insolvence musí buď současní vlastníci, případně správce konkurzní podstaty zajistit bezpečnost lidí, ale i území – tedy aby třeba doly nebyly zatopeny nebo neunikal metan.

Co se potom stane s horníky?

Vláda teď intenzivně řeší budoucnost propuštěných zaměstnanců OKD. Ministr průmyslu dnes na vládě předložil materiál, podle kterého by až několik set hlavně starších zaměstnanců a těch, kteří mají pouze základní vzdělání, mohlo dostat práci ve státním podniku Diamo. Podíleli by se na odstraňování ekologických škod a revitalizaci území.

Vedle toho vláda připravuje i další opatření, díky kterým by mohla najít práci většina propuštěných horníků a dalších zaměstnanců. Kabinet ale dnes materiál odložil.

Úřad práce například otevře pobočku přímo na šachtě. Stát také jedná i s různými zaměstnavateli v Moravskoslezském kraji, ministerstvo práce už zavedlo takzvaný příspěvek na mobilitu.

Neméně důležitým opatřením je i umožnění horníkům odcházet do důchodu až o sedm let dříve. O návrhu zákona, který by to umožnil, by měla ve středu hlasovat sněmovna.

OKD zaměstnává téměř 10 tisíc horníků, další 3000 pracují pro subdodavatele nebo jsou najímáni agenturně.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme