Teherán má zájem o účast Česka při zajištění bezpečnosti íránských jaderných elektráren

O spolupráci s Českou republikou v oblasti jaderné energetiky má zájem Írán. Po jednání s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem z ČSSD to prohlásil íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí. Právě Sálehí, který je na dvoudenní návštěvě České republiky, se podílel na vyjednání přelomové dohody o íránském jaderném programu uzavřené vloni v červenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí

Íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí | Zdroj: ČTK

Sálehí, který je sám jaderným expertem a stojí také v čele Íránské organizace pro jadernou energii, má v Praze podepsat memorandum o porozumění týkající se bezpečnosti a zvýšení výkonnosti jaderné elektrárny.

Jak v této souvislosti uvedl, právě naše země s tím má velké zkušenosti. Osobně také ocenil práci českých vědců v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovory íránského viceprezidenta Alího Akbara Sálehího v Česku sledoval reportér ČRo Robert Mikoláš

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek už vloni jako jeden z prvních evropských představitelů navštívil Írán. Jak připomněl, smlouvy s íránskými partnery už od začátku roku uzavřela například brněnská firma Zetor Tractors nebo společnost Energo-Pro, která vyrábí vodní turbíny.

O vstupu na íránský trh uvažuje také Škoda Auto. To vše umožnilo oteplení vztahů mezi Teheránem a Západem, tedy po uzavření dohody Íránu se šesti mocnostmi - s USA, Ruskem, Čínou, Velkou Británií, Francií a Německem, kdy se Teherán zavázal omezit a zprůhlednit své jaderné aktivity.

Výměnou za to Spojené státy a Evropská unie v lednu letošního roku ustoupily od ekonomických sankcí vůči Teheránu.

Perspektivy v energetice z obnovitelných zdrojů

Írán má ale zájem i o další české investice. Podle íránského viceprezidenta hlavně do obnovitelné energie, zejména pak solární, protože cena této technologie stále klesá.

Jak podotkl, dnes je cena solárních panelů o polovinu nižší než před několika lety a bude-li pokračovat tento trend stejnou rychlostí, v řádu deseti let to prý bude velmi konkurenceschopné odvětví.

Dveře se však otevírají i pro další české investory, ať už z různých průmyslových odvětví, z oboru lékařství či zemědělství.

Íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí a český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Írán je ale také důležitým hráčem při řešení krize v Sýrii, Teherán podporuje režim prezidenta Asada.

„Nechte Syřany, aby si tento konflikt vyřešili sami!" přesně tento vzkaz dnes vyslal Alí Akbar Sálehí ke všem, kteří jsou do této války nějak zapojeni. Co nejrychlejší řešení je pak prý podle něho i v bytostném zájmu Evropy.

„Válka v Sýrii má obrovský dopad na Evropu. Mnoho syrských migrantů míří do Evropy, což pro váš kontinent představuje vážný problém. Sýrie se tak stala živnou půdou pro terorismus.“

„Přitom to bývala stabilní arabská země, která dobře fungovala. Neexistovali syrští uprchlíci, Syřané byli šťastní ve své zemi a nikam neutíkali. A přestože Sýrie nebyla ropným exportérem, tak její ekonomika fungovala,“ řekl Sálehí.

Jak dodal, pokud necháme syrskou vládu a syrskou opozici - tu skutečnou, nikoli islamistické skupiny - jednat, tak se podle něho dohodnou. Současná situace je však taková, že v Sýrii probíhá mezinárodní konflikt, který pokračuje kvůli zájmům okolních i dalších států.

Takže je jen na mezinárodním společenství, na Velké Británii, Francii, Rusku a dalších, aby nechaly samotné Syřany rozhodnout o jejich budoucnosti.

A viceprezident Íránu Alí Akbar Sálehí k tomu ještě podotkl, že v Sýrii bojují v řadách islamistů lidé právě z několika evropských zemí, z Belgie, Francie a dalších, a v této souvislosti si položil otázku, proč tam jsou a jaké jsou vlastně jejich zájmy bojovat právě v Sýrii.

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme