Evropská komise navrhne zavedení dalších povinných kvót na přijímání uprchlíků

Evropská komise ve středu navrhne zavedení dalších povinných kvót na přijímání uprchlíků. Český rozhlas měl možnost se s textem návrhu seznámit. Komise zavedení kvót navrhne pro mimořádný případ, že by do některé ze zemí Evropské unie přišel velký počet žadatelů o azyl, který by sama mohla jen těžko zvládnout. Část uprchlíků by si pak měly přerozdělit ostatní státy osmadvacítky. Komise by návrh, který se ještě může změnit, měla schválit na středečním pravidelném zasedání. Česko jakékoliv kvóty odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilegální uprchlický tábor u řecké vesnice Idomeni

Ilegální uprchlický tábor u řecké vesnice Idomeni | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Komise si tak vybere mírnější ze dvou variant na reformu současného, takzvaného Dublinského azylového systému platného v EU, které nedávno představila. Druhá, dalekosáhlejší možnost spočívala v tom, že by si země unie měly automaticky přerozdělovat úplně všechny žadatele o azyl, kteří by do států osmadvacítky přišli.

Nakonec ale Komise podle informací ČRo zvolí mírnější možnost, která počítá s kvótami jen pro případ velkého migračního tlaku na některou ze zemí EU.

Kvóty by podle návrhu měly začít platit v momentě, kdy by počet žadatelů o azyl, kteří přijdou do některého státu EU, překročil o 150 procent míru, jež bude stanovena jako férový podíl každé země.

Jak Českému rozhlasu řekl diplomatický zdroj, je to dost vysoké číslo, a kvóty by tak měly být využívány skutečně jen v mimořádných situacích.

Státy se nejspíš budou moct vykoupit

Země, které na základě kvót nikoho přijímat nechtějí, by mohly zaplatit. Částka ale bude podle diplomatů vysoká, aby státy neměly motivaci se kvótám vyhýbat.

Česko už řeklo, že bude proti, podobně jako u loňského návrhu dočasných kvót. Tehdy ale nemělo dost spojenců a bylo přehlasováno.

Ministři vnitra zemí EU na své poslední schůzce přitom Evropskou komisi vyzývali k tomu, aby návrh na zavedení kvót nyní nepředkládala.

„Získat pro to většinu bude těžké, a proto se teď soustředíme na prosazení ostatních návrhů, které by posílily současné fungování Dublinu,“ řekl tehdy například německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Myslel tím třeba zlepšení ochrany vnějších schengenských hranic.

Jak uvedly Hospodářské noviny s odvoláním na své zdroje, jedním z důvodů tlaku na Komisi, aby návrh odložila, byla i obava z negativních dopadů na blížící se britské referendum o dalším setrvání v unii.

Komise se ale rozhodla tyto výzvy nerespektovat. Na předložení návrhu podle vlastního uvážení má právo.

Ilegální uprchlický tábor u řecké vesnice Idomeni | Foto: Petr Vavrouška

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme