Olympijská pochodeň dorazí do Brazílie, tři měsíce a den bude na cestě do Ria

Do Brazílie přiletí olympijská pochodeň. V hlavním městě ji přijme i prezidentka Dilma Rousseffová, která ovšem možná už za týden prezidentkou nebude, protože se ji chystají odvolat. Pochodeň ponese celkem 12 tisíc běžců po všech brazilských spolkových státech, uvidí ji celkem ve třech stech městech. Do Ria doputuje 4. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Brazilského olympijského výboru Carlos Arthur Nuzman

Prezident Brazilského olympijského výboru Carlos Arthur Nuzman | Foto: Rio 2016

„Předali jsme pochodeň brazilským přátelům s přáním úspěšných olympijských her v Riu. Oheň urazil na cestě Řeckem 2200 kilometrů a vyslal do celého světa své poselství. Poselství pospolitosti, respektu, úcty, přátelství a samozřejmě míru,“ řekl šéf řeckého olympijského výboru Spyros Kapralos, když odevzdal oheň do rukou brazilských organizátorů.

Na cestě Řeckem sám pochodeň nesl, předával ji uprostřed uprchlického tábora syrskému plavci, který přišel ve válce o nohu a utekl ze své země. Pak se lampička s ohněm zastavila v evropském sídle OSN v Ženevě a v Lausanne před budovou Mezinárodního olympijského výboru.

Podle jeho prezidenta Thomase Bacha jsou příští týdny pro Brazílii velmi důležité. „Poslední část příprav je vždycky nejnáročnější. Důvěřujeme svým brazilským přátelům, a věříme, že si uvědomují, jak hodně toho ještě v těchto posledních chvílích zbývá udělat.“

V Riu se ještě musí dokončit sportoviště, některá ještě otestovat. Kus práce ale ještě čeká dělníky hlavně na koridorech pro autobusy a v nových tunelech metra.

Bílou pochodeň s typickými křivkami – motivy známých míst v Riu de Janeiru – si v Brazílii předá 12 tisíc běžců. Z hlavního města Brasília se dostane do všech federálních států, třikrát překoná Amazonku a navštíví i město Bataguassú, které je pojmenované po Čechoslovákovi Janu Antonínu Baťovi – králi obuvi, jak ho představuje oficiální itinerář pochodně.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach dobře ví, že oheň bude putovat zemí, která zatím velké nadšení kvůli politické a ekonomické krizi nejeví. „Tyto olympijské hry budou poslem naděje v těžkých časech a oheň ji přinese do všech koutů Brazílie i světa.“

LOH 2016 - olympijská pochodeň | Foto: ČTK

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme