Nervozita a zapomenutá kalkulačka. I tak vypadal začátek písemných maturit v Hradci Králové

3. květen 2016

Středoškolákům začalo jedno z nejdůležitějších období - maturity. V pondělí odstartovaly jejich písemné části. V Česku letos absolvuje zkoušku z dospělosti přes 70 000 studentů. V Královéhradeckém kraji 3 900. Jako první včera psali test ti, kteří si za jeden z maturitních předmětů zvolili matematiku.

„Nebylo to úplně nejhorší, ty příklady nebyly tak hrozný," říkala jen pár vteřin po odevzdání didaktického testu z matematiky studentka Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové Aneta Kozáková.

Nervozitu sice před začátkem písemných maturit cítila, nakonec ale řešila úplně jiné věci: „Nejhorší bylo, že jsem si zapomněla kalkulačku. To bylo zase takové nahonem, takže jsem běhala po celém Hradci, ale zase ta nervozita tím pádem vyprchala."

Já jsem byla spíš nervózní z toho, že nervózní vůbec nejsem!Justýna Slezáková, studentka SOŠ veterinární Hradec Králové

Její spolužačka Justýna Slezáková ve stresu byla, ale nemohl za to strach z testu: „Já jsem byla spíš nervózní z toho, že nervózní vůbec nejsem. Myslím si, že náš zkušební test, který jsme si zkoušeli asi před týdnem, tak byl těžší."

Na této škole maturuje 90 lidí.

Čtěte také

Jak přitom prozrazuje ředitelka Hana Rubáčková, právě matematika představuje mezi žáky tu největší hrozbu, proto často raději volí místo matematiky cizí jazyk: „Byť ten didaktický test má jen jednu část, mají na to 105 minut, takže to není málo času. Ale přeci jen ta matematika je pro ně strašák."

To potvrzují i čísla.

Při zavedení státních maturit v Česku v roce 2011 si matematiku vybralo 40 procent všech studentů, letos zhruba čtvrtina.

kalkulačka

Stres přitom ke zkoušce z dospělosti podle učitelů tak nějak patří.

„Asi jsme všichni byli nervózní u maturitní zkoušky a ke každé zkoušce ta nervozita patří. A asi to člověka i do určité míry může motivovat," dodává Hana Rubáčková.

Písemné maturity pokračují až do čtvrtka.

Studenti potom budou mít několik dnů oddych.

Ústní maturity začnou v pondělí 16. května a na jednotlivých školách potrvají až do června.

autor: ova
Spustit audio