Mašínová má šanci získat zpět statek v Lošanech, rozhodne o tom soud v Kolíně

Zdena Mašínová, dcera známého protinacistického odbojáře a sestra bratří Mašínů, má šanci získat zpátky celý rodinný statek ve středočeských Lošanech. Loni se jí zastal Ústavní soud a případ se teď vrací k Okresnímu soudu v Kolíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdena Mašínová v roce 2015 u Ústavního soudu

Zdena Mašínová v roce 2015 u Ústavního soudu | Foto: Jaroslav Gavenda

Šest osmin statku teď vlastní stát, zbytek je Zdeny Mašínové. Ta svůj boj o nemovitost zabavenou komunistickým režimem několik let u českých soudů prohrávala. Zlom přišel loni na podzim, kdy se za ni postavil Ústavní soud.

Podle něj Okresní soud v Kolíně Zdenu Mašínovou mimo jiné dostatečně nepoučil o povinnosti spolupracovat s ostatními dědici. Mašínovou tehdy verdikt překvapil. „To jsem skutečně nečekala, že to bude mít tento závěr a že je tedy aspoň určitá naděje.“

Pokud soud v Kolíně nově uzná, že ke dni své smrti byl otec Mašínové Josef stále majitelem statku, mohly by celou nemovitost podle zastupujícího advokáta jeho děti zdědit.

Zdena Mašínová už získala i plnou moc od svého bratra Josefa, který žije ve Spojených státech. Původně žádala o určení vlastnictví sama, a i to byl jeden z důvodů, proč kolínský soud její žalobu zamítl.

Statek je kvůli nejasnému vlastnictví už několik let prázdný. Dříve v něm byla dílna s ubytovnou. Teď ale nemovitost rychle chátrá. „Svědčí to o tom, že by to chtělo, aby objekt měl jednoho majitele, který by se s tím stavebním stavem snažil něco vyřešit,“ říká starosta Lošan Miroslav Jelínek z KSČM.

Pokud by se Zdeně Mašínové podařilo statek v Lošanech na Kolínsku získat, chtěla by v něm udělat muzeum.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme