'Šmejdi' loví seniory i na výstavách zahrádkářů, pronikli na akci v Ostravě

Prodejci z předváděcích akcí loví seniory i na zahrádkářských výstavách. Jak zjistil Český rozhlas, takzvaní šmejdi pronikli i na zahrádkářskou výstavu na ostravské Černé louce. Penzistům, kteří si přišli prohlédnout květiny, zeleninu a zahrádkářské potřeby, se snažili vnutit předražený masážní přístroj. Navíc výstavu organizovala městská společnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahrádkářská výstava na ostravské Černé louce, kam pronikli i prodejci z předváděcích akcí

Zahrádkářská výstava na ostravské Černé louce, kam pronikli i prodejci z předváděcích akcí | Foto: Andrea Brtníková

„Vůbec jsme se nestačili vzpamatovat. Bylo to, jako by na nás letěla hyena a rafla nás. Je to ostuda Černé louky,“ vzpomíná 65letá Bohumíra Matýsková.

Hned u vstupu ji a jejího manžela oslovil prodejce masážních přístrojů a zkusil na ni učebnicovou manipulaci. Snažil se jim vnutit, že vyhráli výhodnou slevu a že je přístroj zbaví všech neduhů.

Přehrát

00:00 / 00:00

‘Šmejdi‘ loví i na zahrádkářských výstavách. ČRo získal svědectví dvou důchodců, kterým se snažili vnutit masážní přístroj v areálu ostravského výstaviště

„A spustil, že je zbytečné dávat peníze za drahé maséry a za lázně. Řekl, že to stojí přes 12 tisíc, ale že to nemusím hned platit, že mi to doveze domů,“ popisuje.

Penzistka naštěstí masážní přístroj nekoupila. Kritizuje ale, že se takoví prodejci vůbec na zahrádkářské výstavě v areálu, který patří městské společnosti, mohli objevit.

„Že mě někdo bude na Černé louce otravovat, to mě nenapadlo vůbec. Zhnusilo nám to celé odpoledne, do smrti na Černou louku na výstavu nejdu,“ prohlásila paní Matýsková.

Paní Bohumíra si už na jméno firmy nevzpomíná, na seznamu vystavovatelů ale byla jedna společnost, která skutečně masážní přístroje nabízí. Dan Tyleček ze společnosti Ostravské výstavy říká, že není v jejich silách všechny firmy předem kontrolovat.

Zahrádkářská výstava na ostravské Černé louce, kam pronikli i prodejci z předváděcích akcí | Foto: Andrea Čánová

„Určitě nepodporujeme žádné šmejdy, sám to odsuzuju. Tady projde velké množství vystavovatelů a nelze to řešit s každým. Navíc pokud mají platný obchodní rejstřík, je to firma schválená zákony, nemůžu je vyloučit,“ vysvětluje.

Podle primátora Ostravy Tomáše Macury (ANO) by ale důslednější kontrola byla rozhodně na místě. „Jestli je to firma, která má svůj byznys založený na těchto metodách, tak se tam vůbec neměla dostat,“ zdůraznil. Slíbil, že případ prošetří.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme