Nezodpovědnost je tvůrčím kamenem svobody, tvrdí Milan Šteindler a David Vávra

4. květen 2016

Na jevišti prý budou až do smrti, tvrdí herci Milan Šteindler a David Vávra, zakládající členové divadla Sklep. Letos uplynulo 45 let od chvíle, kdy jako ještě čtrnáctiletí kluci založili divadelní soubor a hráli ve sklepě domu babičky jednoho z nich. Po letech se z tohoto divadla stal fenomén.

A jak David Vávra připouští, původně měli ideu, že jednou divadlo předají dětské sekci. „Jenže dětská sekce chodí jen o Vánocích. Došlo nám proto, že musíme být na jevišti až do smrti,“ shrnuje s nadsázkou v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Milan Šteindler připomíná jinou hereckou specifičnost, a to nezodpovědnost. „Dávka nezodpovědnosti je tvůrčím kamenem svobody,“ souhlasí s ním David Vávra a v té souvislosti vzpomíná na okamžik, kdy společně s Milanem Šteindlerem seděli v restauraci. Bylo 10 minut po začátku představení. „Tenkrát jsme čekali, až se vyladíme,“ popisují.

David Vávra s Milanem Šteindlerem si dělali legraci i na pohřbu Věry Chytilové. „Neumíme žít se smrtí, dáváme ji na vedlejší kolej. A když nás zasáhne, jsme zoufalí,“ myslí si David Vávra a připouští, že vtip na pohřbu, to není pro „sraby“. „Může se to zvrtnout v hroznou nedůstojnost,“ shodují se.

autor: šše
Spustit audio