SZPI uložila prodejcům za antibiotika v medu pokuty ve výši 6 milionů korun

Tři obchodní řetězce dostaly od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pokuty za prodej medu společnosti Včelpo, v němž byly stopy antibiotik. V Evropské unii jsou tyto látky v medu zakázané. Pokutované společnosti musí celkem zaplatit téměř 6 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dědečkův med Med květový lesní společnosti Včelpo

Dědečkův med Med květový lesní společnosti Včelpo | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

„Jedná se o pokuty obchodníků, kteří uváděli do oběhu závadné šarže medu od společnosti Včelpo, u kterých laboratorní analýza potvrdila přítomnost reziduí antibiotik. Celkově se jednalo o tři subjekty,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

„Jedná se o prvoinstanční rozhodnutí, to znamená, teoreticky se mohou odvolat, nebo se mohou podrobit této uložené pokutě,“ dodal.

Včelpo vlastní Český svaz včelařů. Jeho předsedkyně Jarmila Machová doufá, že řetězce se budou proti pokutě bránit.

„Neznáme obsah dokumentů, které řetězce obdržely toto rozhodnutí. Tam je, doufejme, nějaká domluva i s panem ředitelem, že budou postupovat v součinnosti, to znamená, bude podán rozklad a opravné prostředky využijí jak řetězce, tak za asistence Včelpa,“ řekla.

Jeden velký obchodní řetězec už ale avizoval, že rozklad nepodá.

Společnost Včelpo, která med na trh dodávala, už dříve za tento prohřešek dostala pokutu od veterinární správy, proti níž se odvolala. Před dvěma měsíci se desítky tun závadného medu likvidovaly v ostravské spalovně.

Vlasta Gajdošíková, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme