První solární lavičku v České republice mají v Litoměřicích

3. květen 2016

První solární lavičku v Česku můžou ode dneška (3.5.) využívat lidé v Litoměřicích. Její prototyp loni představil tým studentů a vědců z Českého vysokého učení technického před Národní technickou knihovnou a na výstavě EXPO v Miláně. Litoměřice jsou ale prvním místem, kde je lavička nastálo k dispozici všem. Co všechno umí?

Solární lavičku uprostřed parku Václava Havla můžeme označit jako „chytrou“. Během odpočinku se tu každý může bezplatně připojit na internet, ale hlavně si dobít telefon, tablet nebo třeba foťák.

Právě k tomu slouží energie ze solárního panelu, který je schovaný tady za opěradlem. Šikovné je i to, že lavička bude fungovat i při horším počasí, protože má v sobě zásobní baterii. Tým, který lavičku vyrobil, se nechal inspirovat nápadem amerických vědců.

„Podle našich propočtů by měla vydržet fungovat až 15 dní bez slunečního svitu,“ doplňuje Jitka Nesrstová, projektová manažerka společnosti, která lavičku vyrobila.

„Lavička je z oceli, betonu a dřeva, solární panely jsou proti rozbití chráněny tvrzeným sklem. Zároveň je hodně těžká – váží zhruba 350 kilogramů, takže jí jen tak nikdo neodnese,“ popisuje designér lavičky Jan Vítek.

Litoměřice tak pokračují v podpoře obnovitelné zdroje energie. Lavička stojí zhruba 100.000 korun. 85 procent zaplatila dotace z programu švýcarsko-české spolupráce.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio