Firma Samsung si dala patentovat chytré kontaktní čočky s videokamerou

3. květen 2016

V řadě sci-fi příběhů se již několik desítek let objevuje myšlenka očních implantátů nebo kontaktních čoček se zabudovanou schopností snímat a bezdrátově streamovat video. Nyní se zdá, že se tato myšlenka stane v dohledné budoucnosti realitou.

Firma Samsung totiž nedávno získala jihokorejský patent, týkající se chytrých kontaktních čoček s těmito vlastnostmi. Budou v sobě mít zabudovanou videokameru a senzory a budou také umět pracovat s obsahem na bázi rozšířené reality. Budou totiž umět promítat obrazy objektů nebo různé textové informace přímo do oka uživatele.

Uživatel bude také moci ovládat videokameru a senzory pomocí mrknutí oka (podobně jako např. u brýlí Google Glass). Kamerou snímaný videoobsah pak bude pomocí malých vestavěných wi-fi antén vysílán na krátkou vzdálenost do chytrého mobilu nebo notebooku uživatele, kde bude zároveň i zpracováván.

Ovládání chytrých kontaktních čoček pomocí mrkání sice může být pro uživatele nezvyklé, ale naštěstí firma zároveň nabídne alternativu v podobě jejich ovládání prostřednictvím chytrého mobilu a jeho dotykového displeje.

Čtěte také

Podle specializovaného serveru SamMobile je z tohoto patentového kroku zřejmě, že se firma Samsung vydala zcela alternativním směrem, než jiní výrobci pomůcek, které se věnují využití rozšíření reality. Většina z nich se rozhodla využívat stávající typy nositelných přístrojů, jako např. brýle (Google Glass).

Firma Samsung však předpokládá, že zobrazování prvků rozšířené reality pomocí kontaktních čoček bude pro uživatele kvalitnější, více intimní a více přirozené, než dosavadní způsoby. Chytré kontaktní čočky by totiž nemusely být pro okolí prakticky viditelné a neměly by nijak narušovat kontakt či komunikaci uživatelů s jinými osobami.

Samsung přitom není jedinou firmou, který si podala podobný patent. Např. firma Google si podala dva patenty, které se týkají chytrých kontaktních čoček (Google Contact Lens). Ty ovšem budou sloužit k jinému účelu - budou totiž především monitorovat zdravotní stav svého nositele. Jejich vestavěné senzory a pružná elektronika umožní analýzu chemického složení slz, se zaměřením na stanovení úrovně hladiny krevního cukru. Ocení je tedy zejména diabetici.

Obě firmy si podaly příslušné patenty v rámci svých zemí již v roce 2014. Přesto však není jasné, jestli některá z nich již skutečně pracuje na konkrétním technologickém řešení svého výrobku nebo jestli se zatím jedná jen o základní koncepční představy.

Zdroje: SamMobile, Forbes, AskMen, Futurism, Inverse, Mashable

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.