Pošta vydala známku s Karlem IV., autorem je výtvarník Jan Kavan

Už popáté v historii se Karel IV. objevuje na známce. K 700. výročí narození českého krále a římského císaře ji vydává Česká pošta. Známka má hodnotu 54 korun a vychází jako výpravný známkový aršík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta vydává známku s Karlem IV.

Česká pošta vydává známku s Karlem IV. | Foto: Filip Jandourek

„Známka vychází s Karlem IV. již popáté a vždycky se na ní podíleli významní výtvarníci. Dvakrát ji dělal Karel Svolinský, poté Oldřich Kulhánek a naposledy výtvarník Jan Kavan,“ popisuje Břetislav Janík, vedoucí oddělení známkové tvorby České pošty.

Pro výtvarníka Jana Kavana to prý byla velká příležitost. „Pro mě to znamenalo obrovské štěstí, protože dělat takovou osobnost je taková pocta, že se mi podlomila kolena. Ale vždycky se zjeví nějaká představa, jak by to člověk chtěl udělat,“ říká autor známky.

„Normálně je aršík potištěn třeba padesáti malými známkami. Tady je ale celá plocha věnována jedné příležitostné známce, tedy Karlovi. Pak jsou tam ještě dva kupony, to jsou dvě známky bez hodnoty,“ dodává Kavan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká pošta vydala k sedmistému výročí narození Karla IV. speciální známkový aršík

Karel IV. je na aršíku zachycen v celé šíři svých aktivit, rozvádí motiv jeho osobnosti ale i zásluhy, které mu patří. „Je to symbióza všech důležitých věcí, u kterých Karel IV. v počátku byl,“ shrnuje Břetislav Janík.

V dobách Karla IV. pošta ještě nefungovala, dopisy tak doručovali poslové. „Byla to dost drahá záležitost, tudíž byli využívání pěší poslové neboli běžci. Ale samozřejmě, když bylo potřeba zprávu doručit rychle, tak byli využíváni i jezdečtí poslové,“ vysvětluje Jan Kramář z Poštovního muzea.

Česká pošta vydává známku s Karlem IV. Vlevo je autor výtvarného návrhu Jan Kavan, vpravo rytec Miloš Ondráček | Foto: Filip Jandourek

Karel IV. | Foto: Michal Jindra

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme